Saksan koronatilanne synkkenee: yli 100 000 kuolemaa ja tartuntamäärät kasvussa

Saksa ylitti torstaina viidentenä maana Euroopassa 100 000 koronaan liitetyn kuolemantapauksen rajan. Tuleva liittokansleri tukee terveydenhuollon henkilöstön pakollisia rokotuksia.

Kölnissä joulumarkkina-alueelle pääsi vain koronapassilla. Kuva: Sascha Steinbach / EPA

Saksan koronatilanne heikkenee edelleen. Samalla kun uusien tartuntojen määrät rikkovat ennätyksiä, maa ylitti synkän rajapyykin – yli 100 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

Asiasta ilmoitti tänään kansanterveydestä vastaava Robert Koch -instituutti (RKI). Saksassa raportoitiin vuorokauden aikana yli 350 uutta koronaan liittyvää kuolemaa.

Euroopassa 100 000 koronaan liitetyn kuoleman raja on ylitetty tähän mennessä Venäjällä, Britanniassa, Italiassa ja Ranskassa.

Yhden vuorokauden aikana Saksassa kirjattiin 75 961 uutta koronatartuntaa, mikä on maan uusi ennätys pandemian aikana.

Saksassa kirjattiin myös ennätykselliset 419,7 uutta tapausta 100 000 asukasta kohti viimeisen viikon aikana.

Osan saksalaissairaaloista kerrotaan kärsivän akuutista ylikuormituksesta. Jotkut Itä- ja Etelä-Saksan sairaaloista ovat siirtäneet potilaita muille alueille.

Vaikka koronatartuntoja on enemmän kuin viime talven tartunta-aallon aikana, kuolemantapauksia on suhteellisesti vähemmän. Asiantuntijoiden mukaan tämä johtuu rokotuksista.

Jono rokotusbussille Berliinissä. Kuva: Filip Singer / EPA

Uuden hallituksen ensimmäinen koetinkivi

Koronatilanteen heikentyminen on haaste ensi kuussa valtaan siirtyvälle uudelle koalitiohallitukselle.

Piikki tartunnoissa on herättänyt Saksassa kiivasta keskustelua siitä, pitäisikö maan seurata Itävallan esimerkkiä ja tehdä rokotuksista pakollisia kaikille.

Tuleva liittokansleri Olaf Scholz on ilmaissut tukensa terveydenhuollon henkilöstön pakollisille rokotuksille.

Saksan rokotuskattavuus on suhteellisen alhainen, noin 69 prosenttia, verrattuna moniin muihin Euroopan maihin.

Väistyvä terveysministeri Jens Spahn korosti rokottamisen tärkeyttä tiedotustilaisuudessa Berliinissä maanantaina.

– On todennäköistä, että talven loppuun mennessä kaikki saksalaiset ovat joko ottaneet rokotteen, parantuneet [sairastamastaan koronataudista] tai kuolleet, Spahn sanoi.

Saksa ilmoitti viime viikolla tiukemmista koronarajoituksista. Ihmisten pitää muun muassa työpaikalle päästäkseen todistaa, että he ovat rokotettuja, parantuneita taudista tai tehneet negatiivisen koronatestin.

Pahiten kärsineillä alueilla on määrätty uusia sulkutiloja.

Saksan koronatilanne on heikentynyt. Joulumarkkinoilla Frankfurtissa kehotetaan käyttämään maskia. Kuva: Constantin Zinn / EPA

Euroopassa tilanne huono

Eurooppa on noussut jälleen koronapandemian keskukseksi. Syynä huonoon tilanteeseen ovat rokotusten hidas eteneminen joissain maissa ja herkästi tarttuva koronaviruksen deltamuunnos. Kylmän sään myötä ihmiset ovat siirtyneet sisätiloihin ja viettävät enemmän aikaa keskenään. Samalla myös rajoituksia on lievennetty eri maissa.

Tiukentuneita koronatoimia on protestoitu monissa Euroopan maissa viime aikoina.

WHO julkisti tiistaina hätkähdyttävän varoituksen: talven aikana Euroopassa on nykytahdilla odotettavissa 700 000 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

Lue myös: