Lunta tullut taivaan täydeltä – Jyväskylässä koko aurauskalusto on hälytetty liikkeelle, sanoo kunnossapitopäällikkö

Viime yönä keskiseen Suomeen saapuneet lumisateet ovat tuoneet maahan 5-10 senttiä paksun valkoisen vaipan. Jyväskylän katuverkolla on aloitettu talven ensimmäinen iso aurausurakka.

Aurat lähtivät Jyväskylässä lumitöihin torstaina kello kuuden jälkeen aamulla. Palokkassa putsattiin katuja aamuyhdeksän jälkeen. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Jyväskylässä on aloitettu torstaina aamulla katujen putsaus lumesta koko aurauskaluston voimin, kertoo kunnossapitopäällikkö Timo Tillgren. Auraustöissä on nyt noin 60 yksikköä.

Tillgren toteaa, että talven ensimmäisen runsaan lumisateen myötä aurojen liikkeelle lähtöä aamuvarhaisella vähän lykättiin, sillä viiden aikaan Jyväskylässä maassa oli vasta puolitoista senttiä lunta.

Auraukseen ryhdyttiin Jyväskylän katuverkolla aamu kuuden ja seitsemän välillä.

Vilkkaimmat kadut aurataan ensin

Kaupungin katuverkko pyritään saamaan aurattua iltaan mennessä.

– Menee auraukset myöhään iltaan, mutta uskon, että tämän vuorokauden puolelle ne tulee tehtyä, jos ei isompia kalustorikkoja tule, arvioi Tillgren.

Vilkkaimmat kadut ja väylät aurataan ensin ja asuntokaduille eli niin sanottuihin kolmosluokan kohteisiin siirrytään niiden jälkeen.

– Voi tulla vesisateita vielä pyryn perässä, mutta toivottavasti ei kovin paljon. Lämpötila vähän nousee ja se aiheuttaa ajoradoille liippautumista ja liukkautta. Sitten pitäisi tulla pakkasta. Näyttää siltä, että talvi ottaa otetta, kuvailee Timo Tillgren.

Aurausten jälkeen kaupunki aloittaa tarvittaessa erityisesti kevyen liikenteen väylillä liukkauden torjunnan.

Kevyen liikenteen väylä Kuokkalan sillalla oli aamulla kahdeksalta vielä varsin pöpperöinen. Kuva: Heli Kaski / Yle

Lumivaippa jää maahan ainakin lähipäiviksi

Viime yön ja torstai aamun lumipyry on kerryttänyt Keski-Suomeen 5-10 senttiä lunta.

Vielä suurempi lumikertymä on ollut Vaasassa ja länsirannikolla, paikoin 15 senttiä, kertoo päivystävä meteorologi Anniina Korpinen Ilmatieteen laitokselta.

Lunta on tänään päivän aikana luvassa joitakin senttejä lisää. Korpisen mukaan lumisateet kuitenkin heikkenevät päivän mittaan ja edessä on talvisia pakkaspäiviä. Pakkasta voi keskisessä Suomessa olla 5-10 astetta.

– Kylmä setti tuntuisi mallien perustella jatkuvan koko viikonlopun. Selkeää viitettä lämpenemisestä, joka söisi sataneet lumet pois ei ole hetkeen näköpiirissä. Ensi viikkokin näyttäisi alkavan pakkasella eli lumipeite jäisi maahan vähän pitemmäksikin aikaa, kuvailee Korpinen.

Talven ensimmäinen lumipyry toi Jyväskylässä aura-autot katukuvaan. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Lisätty tietoja lumikertymästä ja Anniina Korpisen kommentit kello 10.54

Lue myös: