Tuki Anderssonin jatkolle on vahva – nämä kolme seikkaa tiedämme Ruotsin kiperästä hallitussotkusta

Valtiopäivien puhemiehen on määrä ilmoittaa tänään torstaina iltapäivällä, voiko sosiaalidemokraattien Magdalena Andersson aloittaa pääministerinä yksipuoluehallituksen johdossa.

Ruotsin ensimmäiseksi naispääministeriksi keskiviikkona aamupäivällä valittu Magdalena Andersson erosi vain tunteja valintansa jälkeen. Kuvassa Andersson tiedotustilaisuudessa budjettiäänestyksen jälkeen keskiviikkona. Kuva: Pontus Lundahl / EPA

Ruotsin ensimmäiseksi naispääministeriksi keskiviikkona aamupäivällä valittu Magdalena Andersson erosi tehtävästä myöhemmin päivällä sen jälkeen, kun hallituskumppani ympäristöpuolue jätti hallituksen. Syynä on hallituksen budjettiesityksen kaatuminen valtiopäivillä. Uusi hallitus oli tarkoitus nimittää virkaansa perjantaina.

Selvitimme, mitä sotkusta tähän mennessä tiedetään.

Mitä torstaina tapahtuu?

Ruotsissa valtiopäivien puhemiehen on tänään torstaina iltapäivällä määrä kertoa, miten sotkuisessa hallitustilanteessa edetään.

– Puhemies Andreas Norlén on nyt se, joka päättää, miten tässä asiassa edetään, sanoo Ylen Tukholman-kirjeenvaihtaja Kirsi Heikel aamu-tv:lle.

Norlénin on määrä keskustella puolueiden puheenjohtajien kanssa puhelimessa aiheesta ennen tätä.

– Käytännössä täällä odotetaan tietoa siitä, antaako hän samantien sosiaalidemokraattien Anderssonille uuden mahdollisuuden, Heikel kertoo.

Tuolloin Norlén ehdottaisi Anderssonia sosiaalidemokraattien muodostaman yksipuoluehallituksen pääministeriksi. Uusi äänestys olisi Heikelin mukaan jo ensi viikolla.

Toinen mahdollinen vaihtoehto on maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson. Heikelin arvion mukaan hänellä ei ole muilta puolueilta tarvittavaa tukea.

Kuka johtaa maata nyt?

SVT:n mukaan Andersson ei muodollisesti ole vielä virallisesti pääministeri (siirryt toiseen palveluun), sillä hallitusta ei ole muodostettu loppuun asti. Stefan Löfven johtaa väliaikaishallitusta kunnes uusi hallitus aloittaa tehtävässään.

Andersson ei siis koskaan ehtinyt olla pääministeri, vaikka mahdollisuus pestiin on vielä olemassa.

– Muodollisesti pääministeriksi tulee vasta sen jälkeen kun hallitus on vaihtunut. Ja tämän oli määrä tapahtua vasta perjantaina, sanoo valtiotieteen professori Jan Teorell SVT:lle.

Voiko Anderssonista vielä tulla pääministeri?

Ympäristöpuolue, keskusta ja vasemmisto ovat sanoneet olevansa valmiita tukemaan Anderssonia myös uudessa pääministeriäänestyksessä.

Heikelin mukaan puolueiden äänet riittävät jatkoon yhdessä sosiaalidemokraattien kanssa.

Ympäristöpuolue ei suostunut hallitustyöhön oikeiston budjetin puitteissa.

Andersson on myös ylivoimainen ykkönen puoluejohtajien luottamusta mittaavassa gallupissa Heikelin mukaan, joten hänellä on myös kansan tuki.

Lue myös: