Turun koulujen ja päiväkotien ruokailut pysäyttäneen lakon osapuolet kiistassa hätätyöstä ja neuvotteluista – JHL:n mukaan hätätyöperustetta käytetty väärin

JHL:n hallituksen on määrä maanantaina ratkaista, miten työtaistelussa edetään jos sopimusratkaisua ei ole löydetty. Lakko Turun päiväkodeissa ja kouluissa on jatkunut yli viikon ajan.

JHL aloitti lakon Arkeaa vastaan viime keskiviikkona. Kuva: Ari Welling / Yle

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n mukaan Turun kaupungin omistama Arkeaa käyttää hätätyöperustetta väärin.

Arkea kutsui viime viikolla työntekijöitä töihin hätätyökutsulla. Hätätyötä perusteltiin koronatilanteella. Ammattiliiton mukaan työntekijät tekevät nyt hätätyön lisäksi myös muita töitä.

– Arkea on lähettänyt meidän tietojen mukaan työlupapyyntöjä, ja siellä on ollut samoja työntekijöitä, mutta eri paikkoja. Eli on käytetty surutta hätätyöperustetta töihin, jotka eivät ole hätätyön alaisia. Meidän pitää tiukentaa tätä hätätyön käsitettä. Tarkastelemme nyt jokaisen työluvan erikseen. Työnantaja ei voi käyttää hätätyötä miten haluaa, vaan menemme aluehallintoviraston pelisääntöjen mukaan, linjaa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Turun kaupunki kertoo tiedotteessaan, että avi on tehnyt viranomaispäätöksen, jonka mukaan hätätyötä voidaan teettää vain tämän viikon perjantaihin saakka.

Arkean toimitusjohtaja Tuija Rompasaari-Salmi kiistää, että yhtiö olisi käyttänyt hätätyöperustetta väärin.

– Muu kuin hätätyö on hoidettu työssä olevan henkilöstön voimin Arkeassa. Lisäksi olemme käyttäneet jonkin verran muita resursseja. Tilanne on erittäin kuormittava Arkean töissä käyvälle henkilöstölle, Rompasaari-Salmi vastaa Ylelle sähköpostitse.

JHL ja ammattiliitto Jyty ovat lakossa ruoka- ja siivouspalveluita tuottavaa Arkeaa vastaan toistaiseksi. Arkea pitää lakkoa laittomana. Lakko alkoi, koska Arkea suunnittelee vaihtavansa työehtosopimuksensa edullisempaan.

Lakon aikana Turun päiväkodeissa ja kouluissa lapsille on pitänyt pakata omat eväät. Käytäntö jatkuu Turun kaupungin mukaan vielä toistaiseksi, koska ruokahuollon järjestely on vaikeaa.

Neuvottelukutsuista ilmiriita

Ammattiliitot ja Arkea ovat erimielisiä tällä hetkellä myös siitä, onko neuvottelukutsuja lähetetty.

Arkea kertoi omassa tiedotteessaan maanantaina, olleensa koko ajan valmis neuvottelemaan henkilöstön ja ammattiliittojen kanssa ja vahvistaa tämän Ylelle edelleen.

Tiedotteessa yritys totesi myös toivovansa tapaamista ammattiliittojen kanssa ensi viikolla ja että kutsu neuvotteluihin on lähtenyt liitoille.

– Me nyt katkaistaan Arkean puhe, ja tuodaan se todellinen tilanne esille. Olemme odottaneet sitä kutsua jos se olisi vaikka jäänyt postiin, mutta on tässä nyt sen verran pitkä lähetysaika ollut, että toistaiseksi meillä on olo, että tässä ei haluta oikeasti neuvotella, vaan median kautta pelataan aikaa.

Arkean toimitusjohtajan mukaan kutsu on lähetetty liittoja edustaville pääluottamusmiehille tämän viikon maanantaina.

JHL pohtii jatkotoimia maanantaina

JHL:n hallituksen on määrä maanantaina ratkaista, miten työtaistelussa edetään jos sopimusratkaisua ei ole löydetty.

– Seuraamme tätä tilannetta ja mietimme viikonlopun yli nyt muitakin toimenpiteitä.

Liiton hallituksen on määrä ratkaista myös, miten työtaistelussa edetään jos työehtosopimusneuvotteluja ei siihen mennessä ole jatkettu ja sopimusratkaisua löydetty, JHL:n tiedotteessa todetaan.

JHL on kertonut työntekijöidensä olevan lakossa Turun kaupungin omistamaa Arkeaa vastaan toistaiseksi. Arkea pitää lakkoa laittomana.

Lue lisää: