Pitkän linjan musiikkitoimittaja Waldemar Wallenius on kuollut – ystävä Jussi Niemi: "Wallu oli ainutlaatuinen tyyppi"

Suomalaisen musiikkijournalismin pioneeri Jukka Tapio Wallenius asui viimeiset vuotensa Tampereella.

Waldemar Wallenius 70-vuotispäivillään Tampereen Telakan terassilla. Kuva: Leena Peltokangas / Yle

Toimittaja Jukka Tapio ”Waldemar” Wallenius kuoli eilen keskiviikkona kotonaan Tampereella. Wallenius oli kuollessaan 73-vuotias. Kuoleman vahvisti Ylelle Walleniuksen omainen.

Pitkän linjan musiikkitoimittaja opiskeli nuorena lehdistöoppia Tampereen yliopistossa. Hän tuli tunnetuksi muun muassa Ylen Yölinja-ohjelmasta. Wallenius perusti elämänsä aikana useita musiikkilehtiä, tunnetuin niistä lienee Soundi.

Waldemar Wallenius vuonna 2015. Kuva: Eveliina Niskanen / Yle

Walleniuksen pitkäaikainen ystävä ja kollega Jussi Niemi muistelee lämmöllä 1960-luvulla alkanutta ystävyyssuhdetta.

– Kävimme yhdessä lukemattomilla keikoilla. Työ- ja vapaa-aika lomittui yhteen. Wallu oli täysin oma miehensä millä tahansa saralla. Ainutlaatuinen tyyppi, Niemi muistelee.

Uranuurtaja ja aikansa edelläkävijä

Niemen mukaan Wallenius oli oman aikansa pioneeri. Hänen kädenjälkensä näkyy tänäkin päivänä monessa musiikkialan asiassa.

Timo Kanerva (vas.) tuli Soundin päätoimittajaksi sen jälkeen kun Waldemar Wallenius oli perustanut Soundin. Wallenius itse toimi Soundin päätoimittajana ensimmäisen puoli vuotta. Suomalaisen musiikkijournalismin pioneerit Waldemar Wallenius ja toimittaja Jussi Niemi. Kuva: Leena Peltokangas / Yle

– Wallulla oli todella syvä vaikutus suomalaiseen musiikkijournalismiin. Hän oli erittäin älykäs ja seurasi maailman tapahtumia loppuun asti, vaikka kunto oli loppuvuosina huono. Hän oli hyvin vireä henkisesti ja otti kantaa asioihin. Iästään huolimatta hän seurasi maailman tapahtumia.

Niemen mukaan Walleniuksen vuonna 1968 perustettu Blues News -lehti on maailman vanhin blues-musiikkiin keskittyvä toiminnassa oleva julkaisu. Niemi sanoo Walleniuksen oleen myös pettynyt musiikkialan kehityskulkuun.

– Wallu kypsyi musiikkiteollisuuden toimintaan. Ennen vanhaan musiikkibisnes oli kuin nykyiset underground-alalajit: silloin oltiin täysin vapaita. Saatoimme kirjoittaa mistä vain satuimme innostumaan. Se into välittyi myös lukijoille, Niemi sanoo.

Wallenius syntyi Hämeenlinnassa vuonna 1948 ja asui sittemmin Valkeakoskella. Viimeiset aikansa hän vietti Tampereella.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Rumba (siirryt toiseen palveluun)-lehti.

Aiheesta lisää: