Koronapassi on avain Meri-Lapin tapahtumiin: Useimmat pitävät tärkeimpänä, että tilaisuuksia on, mutta kaikki eivät hyväksy passivaatimusta

Muutamat myyntitapahtumista pöydän varanneet esittelijät ja myyjät ovat peruneet tulonsa koronapassivaatimuksen vuoksi.

Aineen taidemuseossa viikonvaihteessa järjestettyyn Taidebasaariin pääsi vain koronapassilla. Tapahtumassa oli reilusti yli 1300 kävijää. Väkeä kävi tasaiseen tahtiin, ja ruuhkilta vältyttiin. Lähes kaikki käyttivät kasvomaskia. Kuva: Aineen taidemuseo

Meri-Lapin joulunalustapahtumia pidetään nyt poikkeusjärjestelyin. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin pandemiatyöryhmän suosituksen (siirryt toiseen palveluun) mukaisesti alueen kunnat ovat kieltäneet yli 50 hengen kokoontumiset, ellei tilaisuuteen osallistujilta vaadita koronapassia.

Simossa ei ole tehty päätöstä kiellosta eikä koronapassivaatimuksesta, mutta sielläkin kehotetaan olemaan järjestämättä yli 50 henkilön tilaisuuksia (siirryt toiseen palveluun).

Pääosa ihmisistä on tapahtumajärjestäjien mukaan suhtautunut koronapassivaatimukseen myönteisesti, mutta soraääniäkin on kuulunut.

Passi "herättää tunteita"

Esimerkiksi Kemissä parin viikon kuluttua pidettäviin myyjäisiin myyntipaikan varanneista muutama on perunut tulonsa koronapassivaatimuksen vuoksi. Kemin tapahtumakoordinaattori Katri Jämsän mukaan asia "herätti tunteita" ja osallistumisensa peruneet pitivät vaatimusta eriarvoistavana.

Myös Torniossa Aineen taidemuseossa viime viikonloppuna pidetyn Taidebasaarin näytteilleasettajien määrä putosi viime hetkellä. Tavallisesti basaarissa on töitään esitellyt 40–50 taiteilijaa, mutta nyt pöytiä oli käytössä noin 30.

Vs. museonjohtaja Virpi Kanniainen kertoo, että perumisia tuli kymmenkunta. Syynä oli joko koronapassivaatimus tai huoli koronatilanteen pahenemisesta.

Joulukonsertin järjestelyt on suunniteltu tarkasti

Meri-Lapissa yli 50 hengen tilaisuuksia järjestävien on siis nyt organisoitava sisääntulon yhteyteen koronapassin tarkastus. Torniossa valmistellaan lauantaiksi kolmen kuoron yhteistä Tule joulu kultainen -konserttia. Käsidesien, maskien ja turvavälien lisäksi myös tässä tapahtumassa edellytetään koronapassia.

– Koronapassin vaatiminen on ainoa tapa pystyä järjestämään tämä tärkeä tapahtuma. Meillä jo esiintyjien eli Melodonnien, kamarikuoro Arioksen ja Tornion Mieskuoron laulajien määrä on noin 70, kertoo mieskuoron hallituksen puheenjohtaja Ilpo Husa.

Ilman passia ei pääse sisälle

Husan mukaan kaikilta kuorolaisilta koronapassi on tarkastettu ja passia edellytetään jokaiselta yli 16-vuotiaalta konserttiin tulijalta. Passi tarkistetaan sisääntulon yhteydessä, ja istumapaikkoja järjestetään sektoreittain, jotta saadaan väljyyttä.

Kuuntelijoille esitetään myös vahva suositus käyttää kasvomaskia koko tilaisuuden ajan.

Koronaa edeltävänä aikana kuorojen joulukonsertti on kerännyt Alatornion kirkkoon noin 400 kuuntelijaa. Kirkkoon mahtuu 1 200 henkilöä.

Alatornion kirkossa lauantai-iltana järjestettävään kolmen kuoron joulukonserttiin pääsee vain koronapassilla. Istumapaikkoja jaetaan sektoreittain, jotta väljyys säilyy. Kuva on otettu vanhojen koronarajoitusten aikaan. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Tapahtumiin on kova hinku

Tapahtumajärjestäjien mukaan suurin osa merilappilaisista tuntuu nyt pitävän erittäin tärkeänä sitä, että tilaisuuksia ylipäätään pystytään järjestämään.

– Kyllä ihmisiltä tullut viesti on se, että kaikkiin turvallisuustoimiin ollaan valmiita, kunhan vain esimerkiksi perinteiset joulumyyjäiset pystytään järjestämään. Huokaillaan, että ihanaa päästä pitkästä aikaa tapahtumiin, kertoo tapahtumakoordinaattori Katri Jämsä.

Samanlainen kokemus on Torniossa pidetystä Taidebasaarista: kaikki osallistujat noudattivat turvaohjeita nikottelematta.

Taidebasaarin järjestäjät joutuivat päivittämään tapahtuman turvallisuussuunnitelman ja -järjestelyt nopeasti uusiksi, kun tieto koronapassivaatimuksesta tuli vain päivää ennen tapahtuman alkua.

Koronapassin voi ladata puhelimeensa tai todistuksen voi myös tulostaa. Kuva: Tiina Kokko / Yle

– Meidän piti sitten perjantaina sopia tarkastusvuoroista, ladata passin lukusovellus ja tarkastaa henkilökunnan koronapassit, tiedottaa myyjille ja tulijoille koronapassivaatimuksesta sekä tarkastaa vielä tilojen väljyys, Virpi Kanniainen sanoo.

Kaksipäiväinen Taidebasaari on perinteisesti kerännyt parituhatta kävijää. Tällä kerralla kävijämäärä oli 1360. Aiemmista vuosista poiketen yleisövirta oli hyvin tasainen eikä takavuosien huippuruuhkia syntynyt.

Kanniaisen mukaan 99 prosenttia kävijöistä kulki tiloissa maski kasvoillaan. Tarjolla oli käsidesiä ja pintoja desinfioitiin päivän aikana.

Kaikilla ei ollut tietoa vaatimuksista

Valtaosa yleisöstä, myös Ruotsista tulleista kävijöistä, tiesi hyvin koronapassivaatimuksen. Joukossa oli kuitenkin muutama taidemuseoon yrittänyt, joka ei sanojensa mukaan ollut kuullutkaan rajoituksista. Muutamia tulijoita ovelta jouduttiin käännyttämään.

Kanniaisen mukaan useimmilla koronapassidokumentti oli valmiina lukulaitetta varten, mutta monenlaisia muitakin todistuksia esitettiin.

– Yllättävän laaja oli skaala. Esimerkiksi joillakin ikäihmisillä oli terveyskeskuksessa kirjoitettuja todistuksia, mutta kun tarvittavat tiedot löytyivät, ei ollut ongelmaa.

Torniossa oli määrä pitää viime viikonloppuna myös Wanhan ajan markkinat, mutta ne jouduttiin perumaan, harmittelee kaupungin tapahtumatuottaja Merja Stenberg.

Lisää aiheesta:

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.