Hiihtäjälupaus Niilo Moilasen vauhdikas vuosi jatkuu Rukan maailmancupissa: takana jo nuorten maailmanmestaruus, lukio, armeija ja muutto Vuokattiin

Miesten hiihtomaajoukkueen ensikertalainen Niilo Moilanen ei hengästy vauhdikkaasta vuodestaan. Vuosi on antanut jo paljon, ja viikonloppuna edessä on ensimmäinen maailmancup-startti Rukan perjantaisessa sprintissä.

Niilo Moilanen voitti nuorten maailmanmestaruuden Vuokatissa helmikuussa 2021. Kuva: Loru Creative

Pyhäjärveläisen Pohti Ski Teamin hiihtäjälupaus Niilo Moilanen valmistautuu Rukalla ensimmäiseen maailmancup-kilpailuunsa.

Oululainen Moilanen nousi viime talvena urheiluväen tietoisuuteen voittamalla alle 20-vuotiaiden sprintin maailmanmestaruuden Vuokatissa.

Mestaruusjuhlien jälkeen vuorossa olivat yo-kirjoitukset, armeija ja muutto Vuokattiin, ja nyt edessä on ensimmäinen edustus Suomen miesten maajoukkueessa.

Moilanen suhtautuu muutoksiin rauhallisesti ja on nauttinut täysipäiväisen urheilijan elämästä syksyn aikana. Ensimmäinen maailmancup-startti ja maajoukkuepaikkakaan eivät tunnu Moilasta hätkäyttävän.

Rukalla kysymyksiin vastailee rauhallisen oloinen nuorukainen, joka tietää tilanteensa ja tavoitteensa.

Mikä on tämän hetken vire?

– Vire on hyvä, ja mukava lähteä viikonloppua kohti.

Mitä ensimmäinen maailmancup-kilpailu merkitsee sinulle?

– Tottakai se on iso asia itselle, kun pääsee vihdoin mittaamaan omaa tasoaan aikuisten sarjassa kansainvälisesti. Kaikkiaan merkittävä askel eteenpäin.

Olet aiemminkin puhunut portaittain etenemisestä, mutta eikö siellä yhtään maailmancup-perhosia vatsassa pörrää?

– No ei tässä sillä tavalla mitään ylimääräistä painetta ole, mutta eiköhän tuossa perjantaille sopiva kisajännitys vielä saada.

Millä mielin ja tavoittein perjantain sprinttiin lähdet?

– Sijoitustavoitetta on vaikea sanoa, kun aiemmin tällä tasolla ei ole hiihtänyt. Karsinnassa laitetaan kaikki peliin, ja olisihan se mahtavaa erävaiheessa hiihtää.

Sprintti säilyy päämatkana

Moilasen ohjelmassa Rukalla on perjantaina hiihdettävä sähäkkä sprintti, joka on hänen päämatkansa tulevinakin vuosina, mutta kuinka pitkään, sitä hän ei vielä osaa sanoa.

– Nyt pystyn parhaiten hyödyntämään vahvuuksiani sprintissä, johon harjoittelukin tähtää. Tässä tulee kuitenkin koko ajan lisää kilometrejä ja kestävyyttä, joita tarvitaan normaalimatkoilla. Mutta mille tasolle kehitys riittää, sitä ei vielä tiedä, Moilanen pohdiskelee omaan rauhalliseen tyylinsä.

Nuorten perinteisen sprintin maailmanmestari pystyy nyt keskittymään ammattimaisesti hiihtoon, mutta Pekingin olympialadut tulevat todennäköisesti 20-vuotiaalle Moilaselle liian pian vastaan. Etenkin kun hiihtäjämääriä on rajoitettu aiemmista vuosista.

– En pidä Pekingiä niin realistisena juttuna itselle. Hiihdetään niin kovaa kuin pystytään, ja katsotaan, mihin se riittää, mutta ei sitä liiaksi ole mietitty.

Moilasen kauden päätähtäin on helmikuun lopun alle 23-vuotiaiden MM-hiihtojen sprinttikilpailussa.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.