Kanta-Hämeen koronatilanne uuteen alhoon – Sally Leskinen: "Tällaisia ilmaantuvuuksia tai tapausmääriä ei ole aikaisemmin ollut"

Kaikkien mittareiden mukaan Kanta-Häme on yhä vahvemmin koronan leviämisalue. Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen sanoo, että nyt rikotaan niitä ennätyksiä, joita ei tahdottaisi rikkoa.

Keskussairaalassa on tällä hetkellä vuodeosastohoidossa kahdeksan koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sairastunutta potilasta, joista yksi on tehohoidossa. Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Kanta-Hämeessä lyödään nyt kyseenalaisia ennätyksiä. Tämän hetken koronatartuntojen ilmaantuvuusluku on koko koronaepidemia-ajan suurin. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on Kanta-Hämeessä 182 tartuntaa 100 000 henkilöä kohden.

Viimeisen viikon aikana on maakunnassa todettu yhteensä 205 uutta koronatartuntaa. Hämeenlinnan seudulla uusia tartuntoja on 165, Riihimäen seudulla 30 ja Forssan seudulla 10.

– Tällaisia ilmaantuvuuksia tai tapausmääriä ei Kanta-Hämeessä ole aikaisemmin ollut, sanoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen.

Ennätys on myös postiivisten koronatestien määrä. Fimlabissa tehdyistä testeistä 7,2 prosenttia on ollut koronapositiivisia. Myös jätevesiseurannoissa viruksen määrä on enemmän kuin koskaan aiemmin Kanta-Hämeessä.

– Nyt rikotaan niitä ennätyksiä, joita ei tahdottaisi rikkoa, Leskinen sanoo.

Torstaihin mennessä Kanta-Hämeessä on todettu kaikkiaan 3 876 koronatartuntaa.

Kuormitusta on myös koronajäljityksessä

Keskussairaalassa on tällä hetkellä vuodeosastohoidossa kahdeksan koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sairastunutta potilasta, joista yksi on tehohoidossa. Tilanteet muuttuvat Leskisen mukaan nopeasti yksittäisten ketjujen kautta.

– Silloin kun ketjut pääsevät alkuun ja niitä ei päästä pysättämään, niin tartuntojen määrä voi kasvaa nopeasti. Esimerkiksi Hattulassa ei pari viikkoa sitten ollut juurikaan tapauksia, mutta nyt tapauksia on niin paljon, että ilmaantuvuus on yli 400.

Tartuntoja saadaan edelleen eniten omasta kodista, seuraavaksi eniten sukulaisten tai ystävien tapaamisista. Tartunnoista 23 prosenttia on jäänyt lähteeltään epäselviksi paikallisiksi tartunnoiksi. Kaikkia tartuntoja ei pystytä jäljittämään.

– Tartuntoja jäljittävät tekevät 12 tuntisia työpäivä

Koronatartuntoja on jopa vauvaikäisillä

Valtaosa sairastuneista on tällä hetkellä alle 50-vuotiaita, mutta tapauksia on runsaasti myös alle 12-vuotiailla. Tartunnan saaneissa on jopa vauvaikäisiä.

– Kouluissa ja päiväkodeissa on todettu tartuntaketjuja, mutta tartuntapaikkaa voi olla usein vaikea määrittää, koska tartunnan on voinut saada vaikka sisaruksilta, kavereilta koulun ulkopuolelta tai harrastuksista.

– Onneksi vielä pitää paikkansa se, että suurin osa lapsista sairastaa taudin hyvin lievänä, kertoo johtajaylilääkäri Sally Leskinen.

Leskinen muistuttaa, että oireisia lapsia ei pidä viedä päiväkotiin tai kouluun.