Siperian kaivosonnettomuudessa kuollut ainakin 14 – kymmeniä edelleen jumissa maan alla, pelastustyöt keskeytetty räjähdysvaaran takia

Alustavien tietojen mukaan hiilipöly syttyi tuleen ja savu levisi nopeasti kaivoksen ilmastointijärjestelmiin. Yli 200 ihmistä on saatu evakoitua.

Siperian kaivosonnettomuudessa kymmeniä edelleen jumissa maan alla
Siperian kaivosonnettomuudessa kymmeniä edelleen jumissa maan alla

Venäjällä ainakin 14 ihmistä on kuollut ja 49 loukkaantunut hiilikaivosonnettomuudessa Siperiassa.

Kemerovon alueella sijaitsevassa Listvjaznajan kaivoksessa syttyi varhain torstaina tulipalo, ja ainakin 39 ihmistä on edelleen sisällä kaivoksessa.

11 kuolonuhreista on kaivoksen työntekijöitä ja 3 heitä evakuoimaan lähteneitä pelastajia.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Uutistoimistojen mukaan pelastustyöt on keskeytetty räjähdysvaaran takia. Sankka savu on haitannut pelastustöitä, mutta yli 200 on saatu evakuoitua.

Alueen kuvernöörin Sergei Tsivilevin mukaan turmassa loukkaantui yhteensä 49 ihmistä. Monet heistä saavat sairaalahoitoa ja osa on kriittisessä tilassa.

Onnettomuus sattui 250 metrin syvyydessä. Alustavien tietojen mukaan hiilipöly syttyi tuleen ja savu täytti nopeasti ilmanvaihtojärjestelmät.

Viranomaisten mukaan kuolonuhrien kuolinsyy oli häkämyrkytys.

Kaivosonnettomuudet ovat melko yleisiä Venäjällä ja koko entisen Neuvostoliiton alueella huonojen turvallisuusstandardien, työolojen valvonnan puutteen ja neuvostoaikaisten laitteiden vanhenemisen vuoksi.

Vuonna 2004 samassa kaivoksessa sattuneessa metaaniräjähdyksessä sai surmansa 13 ihmistä.

Onnettomuuskaivoksen turvallisuustoimien laiminlyönnistä on avattu rikostutkinta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on esittänyt surunvalittelunsa kuolleiden kaivostyöläisten omaisille.