Linnan juhlien vastaanotto perutaan – Ylen ohjelmassa kuullaan korona-ajan sankareita sekä veteraaneja ja lottia

Presidentin kanslia on ilmoittanut peruvansa itsenäisyysvastaanoton Presidentinlinnassa. Juhlia ei pidetä koronatilanteen pahenemisen takia. Ylen kanavilla itsenäisyyspäivän juhlia vietetään useissa lähetyksissä.

Presidentin kanslia on perunut tämän vuoden Itsenäisyyspäivän vastaanoton. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Presidentin kanslia peruu perinteisen itsenäisyyspäivänvastaanoton reilua viikkoa ennen juhlahetkeä.

Kanslian mukaan huonontunut koronatilanne estää juhlallisuuksien pitämisen itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta Presidentinlinnassa Helsingissä. Kanslia peruu myös veteraanien ja lottien kutsuvierastilaisuuden.

Presidentin kanslian tiedotteen mukaan juhlat olisi voitu mahdollisesti järjestää, jos tulijoilta voisi vaatia koronapassia. Kanslian mukaan on valitettavaa, että nykyinen lainsäädäntö jättää aukon, joka estää vaatimasta ja tarkastamasta koronapassia julkisyhteisön virallisissa tilaisuuksissa. Itsenäisyyspäivän vastaanotto luetaan näiden tapahtumien joukkoon.

Kanslia korostaa sitä, että koronapandemian ajan heidän toiminnassa on huomioitu korona niin hyvin kuin mahdollista ja noudatettu voimassa olevia koronavirusrajoituksia ja -suosituksia.

Viime vuonna juhlavastaanotto järjestettiin koronan takia verkon välityksellä linnasta, jossa oli presidenttiparin lisäksi paikalla yksittäisiä henkilöitä. Linnan juhliin on kutsuttu tavallisesti noin 2 000 kutsuvierasta.

Presidenttiparin tarkoitus on kutsua tämän vuoden vieraat juhlille ensi vuoden itsenäisyyspäivänä. Veteraaneille ja lotille järjestetään erillinen tilaisuus niin pian kuin se on koronan takia mahdollista.

Yle lähettää itsenäisyyspäivän juhlallisuuksista ohjelmaa

Itsenäisyyspäivänvastaanoton peruuntumisesta huolimatta Ylen Linnan juhlat -lähetys nähdään Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa kello 19.15 alkaen.

Lähetyksessä keskustellaan presidenttiparin ja suomalaisten kanssa. Lähetyksessä huomioidaan korona-aikana ansioituneita henkilöitä sekä veteraaneja ja lottia. Illan aikana nähdään myös huippuartistien esiintymisiä.

Itsenäisyyspäivän lähetyksen juontavat Ella Kanninen ja Jussi-Pekka Rantanen. Yleisö pääsee osallistumaan lähetyksiin chatissa, jonka viestejä tuodaan mukaan lähetykseen.

Päälähetyksen lisäksi myös Linnan juhlien ennakko- ja jatkolähetykset esitetään Ylen kanavilla. Kohti Linnan juhlia alkaa kello 15, Linnan jatkot kello 20.45.

Kohti Linnan juhlia -ohjelmassa musiikkivieraina ovat Samuli Edelmann, Anna-Maija Tuokko ja Orkestra Suora Lähetys sekä Vesta yhtyeineen. Linnan jatkot -lähetyksessä esiintyvät Eini, Jonna Tervomaa, Jesse Markin ja Ursus Factory.

Juttua päivitetty 25.11. klo 17.08: Lisätty tiedot Ylen lähetyksistä.