Venäjän korkein oikeus päättää ihmisoikeusjärjestö Memorialin lakkauttamisesta, oikeuden ulkopuolelle on kerääntynyt mielenosoittajia

Ylen haastettelema Memorialin opetusohjelman johtaja uskoo lakkauttamisuhan olevan viesti Venäjän hallinnolta sen omille kansalaisilleen sekä länsimaille.

Ylen kirjeenvaihtaja kertoo Memorialin oikeudenkäynnistä
Ylen kirjeenvaihtaja kertoo Memorialin oikeudenkäynnistä

MOSKOVA Moskovan korkein oikeus käsittelee tänään torstaina Venäjän valtionsyyttäjän vaatimusta lakkauttaa ihmisoikeusjärjestö Memorial.

Oikeustalon eteen on kerääntynyt pari sataa ihmisistä osoittamaan tukeaan Venäjän tunnetuimmalle kansalaisjärjestölle. Poliisi otti kiinni naisen, jonka kyltissä kiellettiin tappamasta kansan muistia.

Yli 30 vuotta toiminutta Memorialia pidetään Venäjän vanhimpana ja kansainvälisesti arvostetuimpana ihmisoikeusjärjestönä. Se tutkii neuvostodiktaattori Josif Stalinin terroria, mutta myös nyky-Venäjän ihmisoikeusrikkomuksia.

Mielenosoitusta tarkkailevan OVD-infon mukaan poliisi oli ottanut iltapäivän alkuun mennessä kolme mielenosoittajaa kiinni.

Syyttäjä sanoo järjestön rikkoneen agenttilakia

Syyttäjä vaatii Memorialin lakkauttamista, koska se katsoo järjestön rikkoneen agenttilakiin liittyvää lainsäädäntöä. Viranomaiset luokittelivat Memorialin vuonna 2014 niin kutsutuksi ”ulkovaltojen agentiksi”.

Järjestön opetusohjelman johtaja ja johtokunnan jäsen Irina Štšerbakova pitää lakkautusta hyvin todennäköisenä ja päätöstä täysin poliittisena.

Memorialin opetusohjelman johtaja Irina Štšerbakova kertoo järjestön pyrkivän jatkamaan toimintaansa, vaikka oikeus lakkauttaisi sen. Kuva: Grigory Vorobjov / Yle

Štšerbakovan mukaan vallanpitäjät haluavat Memorialin lakkauttamisuhalla viestittää omille kansalaisille, että hallinto on valmis toimimaan myös maan kaikkein arvostetuinta kansalaisjärjestöä vastaan ja löytää halutessaan muodollisen syyn minkä tahansa järjestön sulkemiseksi.

Tämän lisäksi Štšerbakova näkee, että kyse on viestistä lännelle.

– Jos te kritisoitte meitä ja tuette demokratiaa ja ihmisoikeuksien toteutumista, niin me tuhoamme kaiken sellaisen toiminnan täällä, Irina Štšerbakova Memorialista sanoo.

Käsittely jatkuu korkeimmassa oikeudessa 14. joulukuuta. Venäjällä käydään samanaikaisesti myös toista oikeusprosessia, jossa syyttäjä vaatii Memorialin ihmisoikeuskeskuksen sulkemista Moskovassa.

Lue lisää: