Rukan maailmancup järjestetään rokotustodistusten ja maskien turvin – näin pandemia vaikuttaa urheilutapahtumiin

Rukan maailmancup järjestetään jälleen yleisön kera. Kysyimme urheilutapahtuman järjestäjiltä, onko urheilutapahtumien keskiössä jatkossa rajoitusten kanssa tasapainoilu.

Koronapassit tarkastettiin, mutta niitä ei ollut pakko esittää Rukalla.
Koronapassit tarkastettiin, mutta niitä ei ollut pakko esittää Rukalla.

Urheilutapahtumat keräsivät vielä kaksi vuotta sitten väkeä koolle tungokseen saakka kokemaan menestyksen ja myös tappion hetkiä yhdessä.

Niin oli myös Rukalla, mistä talvilajien maailmancup-kausi on perinteiseen tapaan startannut.

Sitten tuli korona. Tapahtumia peruttiin urakalla ympäri maailmaa. Välillä kisoja järjestettiin, mutta erilaisin rajoituksin.

Nyt tautitilanne on vihdoin sen verran hyvä, että Rukalle päästetään taas yleisöä, tosin turvavälit huomioiden. Keskustelua tapahtumien terveysturvallisuudesta kuitenkin käydään koko ajan kansainvälisesti, kertoo Suomen hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen.

– Kansainvälinen hiihtoliitto käy koko ajan keskustelua lääketieteellisen komiteansa sisällä ja on yhteyksissä viranomaisiin ja kansallisiin hiihtoliittoihin. Pandemiatilanne huomioiden koko ajan pohditaan, että joudutaanko jopa kiristämään rajoituksia, sanoo Hämäläinen.

Myös siitä on Hämäläisen mukaan käyty keskustelua, että onko maailmancup jatkossa auki vain niille urheilijoille ja huoltojoukoille, joilla on rokotukset. Myös Rukalla on tarkastettu portilla koronapasseja, mutta pääsihteeri Marika Paanasen mukaan passin esittäminen ei ollut pakollista.

  • Miten pandemia on vaikuttanut urheilutapahtumien järjestämiseen? Millainen tulevaisuus tapahtumilla on, jos rajoitukset jatkuvat? Jarmo Nuotion haastattelussa kisojen pääsihteeri Marika Paananen ja Suomen hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen. Voit katsoa koko lähetyksen tästä.

Tänä vuonna Rukan maailmancupissa on voimassa yhä koronarajoituksia. Kisaturistien tulee noudattaa turvavälejä, ja jos turvavälejä ei ole mahdollista pitää, suositellaan maskien käyttöä sisätilojen lisäksi ulkonakin.

Urheilijoilta, kansainvälisen hiihtoliitto FIS:in toimitsijoilta ja esimerkiksi median edustajilta vaaditaan tapahtumaan sekä koronapassi että negatiivinen koronatestitulos.