Perussuomalaiset vaati eduskunnan kyselytunnilla polttoaineiden hinnan alentamista, keskustaministerit tyrmäsivät: Mistä rahat?

Oppositiopuolue kokoomus iski kiinni erimielisyyteen, joka hallitukseen on syntynyt maakuntaverosta.

Perussuomalaisten kansanedustaja Jouni Kotiaho (keskellä) syytti kyselytunnilla hallitusta autoilun kallistamisesta. Kotiaho kuvattiin eduskunnassa 5. maaliskuuta 2020. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Oppositiopuolue perussuomalaiset vaatii hallitusta alentamaan autoilun ja asumisen hintaa.

Aiheen avannut perussuomalaisten kansanedustaja Jouni Kotiaho syytti eduskunnan kyselytunnilla torstaina, että hallituksen politiikka kallistaa autoilua.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) myönsi, että polttoaineiden hinta on tällä hetkellä korkea, mutta torjui arvostelun, että se olisi hallituksen syytä.

– Ratkaisevaa on öljyn maailmanmarkkinahinta, joka on lähes nelinkertaistunut vuodessa. Ilmastotavoitteilla ei ole tähän merkitystä, Lintilä sanoi.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) ihmetteli perussuomalaisten vaatimusta bensan hinnasta ja veron alennuksesta, jota hän sanoi miljardiluokan esitykseksi.

– Kun tekee näin ison poliittisen avauksen ja hakee kansan tukea, olisi vähintään kohtuullista, että kykenette tarkemmin erittelemään, mistä raha otetaan, Saarikko vaati.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah ja kokoomuksen Arto Satonen moittivat hallituksen viime vuonna tekemää polttoaineiden veronkorotusta. Essayah moitti, että hallituksen politiikka kurittaa varsinkin haja-asutusalueilla asuvia. Satosen mukaan veronkorotus osuu todella huonosti nykytilanteeseen ja haittaa pitkiä työmatkoja kulkevia.

Saarikko vetosi uudelleen siihen, että maailmanmarkkinahinta on suurin syy bensan hinnannousuun ja vaati jälleen oppositiota kertomaan, mistä se ottaisi rahat veronalennukseen.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) vetosi siihen, että polttoaineiden hinnat ovat nousussa kaikkialla Euroopassa.

Vihreiden Atte Harjanne syytti, että oppositio vähättelee jälleen ilmastotoimien tarvetta ja niiden kustannuksia.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purran mukaan hallituksen kunnianhimoinen ilmastopolitiikka tulee kalliiksi.

Voit katsoa koko kyselytunnin alta:

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen puhui eduskunnan suullisella kyselytunnilla.
Eduskunnan torstaiset kyselytunnit ovat oppositiopuolueiden tilaisuus haastaa hallitusta.

Kokoomus vaati vastauksia maakuntaverosta, Marin: Valmistelu jatkuu

Oppositiopuolue kokoomus vaati hallitusta kertomaan aikooko se yhä tuoda maakuntaveron uusien hyvinvointialueiden rahoituspohjaksi.

Hallitus selvittää parhaillaan veron käyttöönoton edellytyksiä, vaikka hallituspuolueet ovat maakuntaverosta eri linjoilla. Keskusta on vastustanut ainoana hallituksessa maakuntaveroa, kun taas vasemmistoliitto on halunnut kytkeä maakuntaveron sote-uudistuksen etenemiseen. Myös vihreät vaativat edelleen maakuntaveroa.

Kokoomuksen tuore arvostelu on saanut puhtia siitä, että päähallituspuolue SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman torjui keskiviikkona vaalipaneelissa maakuntaveron toistaiseksi. Lindtman sanoi, että niin kauan kuin toteuttamiskelpoista mallia ei ole, veroa ei voi tukea.

Marin sanoi kyselytunnilla, että Lindtmanin puheet ovat olleet viisaista.

– Ennen kun on toteuttamiskelpoinen esitys, ennen sitä veroa ei voida ottaa käyttöön, hän sanoi.

Kokoomuksen Antti Häkkänen arvosteli, että SDP ja keskusta ovat ajaneet "härkäpäisesti" maakuntaveroa eteenpäin, mutta aluevaalien alla puolueet sanovat, että sitä ei toteutetakaan. Kokoomus alleviivasi arvioita, että uusi verotaso lisäisi painetta kokonaisveroasteen nousuun.

Puolue peräsi, onko hallitus sitoutunut maakuntaveron etenemiseen tämän hallituskauden aikana.

Marin toisti useita kertoja vain, että hallitus on sitoutunut valmistelemaan maakuntaveroa ja tätä työtä tekee valtiovarainministeriö.

– On tunnustettava, että hallituskautta on tietyn verran jäljellä, ja tämä on vaikea ja iso kokonaisuus, joka pitää valmistella huolella, Marin vastasi.

Valtiovarainministeri Saarikko on pitänyt maakuntaveroa perusteltuna vain, jos hyvinvointialueiden tehtäviä lisätään tulevaisuudessa merkittävästi. Maakuntien tehtävien kasvattaminen on keskustan poliittinen tavoite.

Vihreiden Emma Kari ensi kertaa ministeriaitiossa kyselytunnilla

Viime viikon kyselytunnilla oppositio tivasi ministereiltä eripuraisesta metsälinjauksesta ja edellisellä viikolla käytiin kiivas keskustelu kriisistä Puolan ja Valko-Venäjän rajalla sekä Suomen varautumisesta siirtolaisten käyttämiseen poliittisena painostuskeinona.

Torstaina vastaamassa oli valtaosa ministereistä ja koko hallitusviisikko, eli pääministeri Sanna Marin (sd.), valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.), opetusministeri Li Andersson ja Maria Ohisaloa (vihr.) viisikossa tuuraava tuore ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari (vihr.).