Kriisin keskellä aikuisen on oltava lapsen tukena ja silloin pitää jaksaa puhua ja kuunnella

Kriisipsykologi korostaa koulun lisäksi aikuisten merkitystä lasten kokeman kriisin tukena. Oulun Hintan koulusta löydettiin oppilas kuolleena 24. marraskuuta.

Oulussa järjestettiin suruliputus Hintan koulussa menehtyneen oppilaan muistoksi torstaina. Koulun pihalle sytytettiin kynttilöitä oppilaan muistoksi. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Kriisipsykologi Soili Poijula korostaa, että mitä läheisemmästä aikuisesta on kyse, sitä enemmän lapsi tukeutuu häneen. Tämä koskee niin koulun opettajia, harrastusryhmien vetäjiä kuin omia vanhempiakin.

Kriisipsykologi sanoo, että asiaa kannattaa lähestyä hienotunteisesti vaikka kysymällä lapsen tuntoja ja ajatuksia. Näin lapsi voi kertoa itse, millaisia tunteita ja pelkoja tapahtuma nostaa mieleen.

Soili Poijula korostaa, että aikuiset ovat lasten ja nuorten esikuvia. Siksi on tärkeää, että he ovat valmiita puhumaan vaikeastakin asiasta.

– Ei sillä tavalla kuin ennen, että ollaan hiljaa ja odotetaan, että lapset unohtavat ikävät tapahtumat. Aikuisten pitää olla läsnä ja valmiita puhumaan, jotta lapsi tai nuori voi ymmärtää, mitä on tapahtunut ja miten elämä voi kuitenkin jatkua.

Hän kertoo, että lasten on jo kehityksellisistäkin syistä vaikeampi ymmärtää, mitä kuolema on ja mitä siinä tapahtuu. Siksi puhumiselle on annettava myös aikaa.

– Erityisen uhkaavaksi lapsi kokee sen, kun toinen lapsi kuolee. Lapselle tulee mieleen, että niin voi käydä hänelle itselleenkin tai omalle läheiselle. Siksi asiaan pitää voida palata vielä uudelleen ja rakentaa vähitellen asian ymmärrystä.

Kuolema herättää erilaisia tunteita.

– Surussa on kaipausta, ikävää ja rakkautta, mutta myös vihan ja pelon tunteita. Niitä lasten ja nuorten pitäisi voida ilmaista myös turvallisesti läheisille aikuisille.

Koska tunteet herättävät myös aikuisissa voimakkaita reaktioita, on se Poijulan mukaan vaativaa myös aikuiselle. Silloinkin pitäisi kuitenkin jaksaa olla turvallisesti läsnä lapselle ja lohduttaa.

– Jokaisella perheellä on myös omat käsitykset siitä, mitä kuoleman jälkeen tapahtuu.

Mitä isommasta ja vaikeammasta asiasta on kyse, sitä enemmän asiaa puidaan myös sosiaalisessa mediassa, jossa myös arvelut ja huhut leviävät helposti. Soili Poijula korostaa kuitenkin asiatietoja ja keskittymistä niihin. Poliisi ja koulu tiedottavat asioista, jotka kuuluvat ulkopuolisille.

– Spekulointi ja arvailut eivät auta asiaa, vaan kannattaa luottaa viranomaisviestintään. Kuolema on tietysti julkinen asia, mutta oikeastaan mitkään muut asiat eivät kuulu ulkopuolisille, Poijula sanoo.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.