"Tämä vaikuttaa meidän toimintaamme musertavasti" – näin ravintola-ala ottaa vastaan uudet rajoitukset

Matkailu- ja ravintolapalveluiden etujärjestö pitää rajoituksia odotettua kovempina. Palvelualojen ammattiliitto kuvailee alan tuntemuksia raskaiksi. Videolla helsinkiläiset asiakkaat kertovat näkemyksensä tiukkenevista rajoituksista.

Näin ajateltiin koronapassin laajennetusta käytöstä Helsingissä
Näin ajateltiin koronapassin laajennetusta käytöstä Helsingissä

Ravintoloita koskeviin koronarajoituksiin on tulossa viikonloppuna kiristyksiä heikentyneen koronavirustilanteen takia.

Sote-ministeriryhmä suosittaa hallitukselle, että alkoholin anniskelua tullaan rajoittamaan kello 17 lähtien. Käytännössä alkoholia ei siis saa myydä kello 17 jälkeen niissä ravintoissa, joissa ei ole käytössä koronapassia. Rajoituksien on tarkoitus tulla voimaan sunnuntai 28. marraskuuta.

Matkailu- ja ravintolapalveluiden etujärjestö MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi pitää rajoituksia odotettua kovempina.

– Tämä tarkoittaa sitä, että koronapassi otetaan käyttöön huomattavasti laajemmin. Myöskin illallisruokaa tarjoavissa ravintoloissa koronapassi otetaan käyttöön aikaisemmin. Koronapassin merkitys kasvaa selvästi.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtajan Annika Rönni-Sällinen toivoo, että koronapassin käyttöä laajennettaisiin myös muilla toimialoilla.

– Se, että rajoitukset kohdistuvat ainoastaan ravintola-alaan, tuntuu vähän epäoikeudenmukaiselta.

– Kyllä tämä aika raskaalta tuntuu. Työntekijät alkavat olla tosi väsyneitä. Viesti kentältä on, että jatkuva epävarmuus alkaa kuormittaa ihmisiä toden teolla.

Rajoitukset eivät koske paikkoja, joissa ei myydä alkoholia, esimerkiksi kahvilat ja pikaruokalat pysyvät auki ilman koronapassia.

NoHo ottaa passin käyttöön yli sadassa ravintolassa

MaRan Lapin mukaan koronapassiin suhtaudutaan ravintoloissa myönteisesti.

Koronapassi tarkoittaa todistusta koronarokotuksista, tuoreesta negatiivisesta testituloksesta tai sairastetusta taudista. Se on ollut käytössä Suomessa lokakuun puolivälistä saakka sellaisissa ravintoloissa ja esimerkiksi sisäliikuntapaikoissa, joihin on kohdistunut rajoituksia.

Lapin mukaan järjestön huoli kohdistuu erityisesti yökerhoyrityksiin sellaisilla alueilla, joilla rokotevastaisuus on suurta, kuten esimerkiksi Pohjanmaalla.

– Miten yritykset selviävät siellä? Ne joutuvat ilman omaa syytä vaikeaan tilanteeseen.

Suomen suurimpiin kuuluva ravintolayhtiö NoHo Partners kertoi heti tiedotustilaisuuden jälkeen, että se aikoo ottaa koronapassin käyttöön pandemian leviämisalueilla sunnuntaista lähtien. Passin käyttöönotto koskee yli sataa yhtiön ravintolaa. Jo ennen tätä koronapassi on ollut käytössä yhtiön yökerhoissa pandemian leviämisalueilla.

– Kokemukset passin käytöstä ovat pääasiassa olleet myönteisiä ja sen käyttö on sujunut hyvin yhteistyössä asiakkaidemme kanssa, NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström sanoo tiedotteessa.

"Tulee vaikuttamaan musertavasti"

Vantaalaisen olutravintola Pikku-Janon toimitusjohtaja Jari Sikkilä ei ole mielissään uusista rajoituksista. Hänellä on kaksi muutakin ravintolaa pääkaupunkiseudulla.

– Uskon, että tämä tulee vaikuttamaan meidän toimintaamme musertavasti. Se tulee kääntämään ihmisiä pois, Sikkilä sanoo.

– Arki-illat tulevat hiljenemään todella kovasti.

Sikkilän ravintoloissa ei ole kysytty aikaisemmin koronapassia. Sikkilä sanoo, ettei hän ole ollut koronapassia vastaan, sitä vaan ei ole tullut otettua käyttöön aiemmin liiketoiminnallisista syistä.

– Nyt on sitten pakko ottaa koronapassi käyttöön.

Rajoitusten tiukentamisesta päätetään lopullisesti valtioneuvoston istunnossa, mikä tapahtuu sosiaali- ja terveysministeriön mukaan mahdollisimman pian. Ylen tietojen mukaan hallituspuolueista löytyy tukea ravintolarajoitusten kiristämisestä.

Uudet rajoitukset koskevat epidemian leviämisvaiheen alueita.

Niitä ovat tällä hetkellä Etelä-Pohjanmaa, Kanta-Häme, Keski-Pohjanmaa, Kymenlaakso, Pirkanmaa, Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Päijät-Häme, Satakunta, Uusimaa ja Varsinais-Suomi sekä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri.

Korjaus klo 21.58 korjattu Pikku-Janon Jari Sikkilän nimi oikein.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 26.11. kello 23:een saakka.

Lue lisää: