Herätys: Black Friday -tarjoukset ovat usein silmänlumetta, Saksassa hallitussopu löytyi nopeasti, Kiina kohoamassa suurimmaksi taloudeksi

Kerromme päivän puheenaiheet ja uutiset lyhyesti.

Yhdysvalloista Suomeen rantautuneen ostospäivä Black fridayn tarjous vaatekaupan ikkunassa. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Hintoja nostetaan ja lasketaan edestakaisin

Tänään vietetään vuoden kiivainta shoppailupäivää eli Black Fridayta. Kaupat rummuttavat suuria alennuksia, mutta monien tuotteiden kohdalla kyse on keinotekoisen korkeasta alennusprosentista. Räikeimmissä esimerkeissä tuotteen hinta on ensin tuplattu ja sitten palautettu ennalleen. Näin saadaan aikaan vaikutelma 50 prosentin alennuksesta.

Virtuaalitekniikasta uutta apua lastensuojelutyöhön

Virtuaalilasien kautta katsoja voi päästä keinotodellisuuteen, jolla simuloidaan todellista ympäristöä. Kuva: MIkko Savolainen / Yle

Lastensuojelun työntekijöille on tarjolla koulutus, joka hyödyntää virtuaalitodellisuutta traumanhoidossa. Käytössä ovat esimerkiksi VR-lasit, joilla lastenhoitajat pääsevät kokemaan samanlaisen olotilan kuin lapsi. Erilaiset digiratkaisut voivat parhaimmillaan madaltaa myös lapsen kynnystä hakea apua.

Saksan uusi hallitus tulee, oletko valmis?

Saksan uusi hallitus, johon kuuluu Christian Lindner (FDP), Olaf Scholz (SPD), Annalena Baerbock (vihreät) ja Robert Habeck (vihreät). Kuva: Odd Andersen / AFP

Saksaan on saatu hallitussopu epägermaanisen nopeasti, alle kahdessa kuukaudessa. Kolmen hallituspuolueen pitää vielä hyväksyä hallitusohjelma, mutta sopimus on sinettiä vaille valmis. EU-tasollakin tarvitaan Saksan johtajuutta kipeästi. Millaisia linjauksia on Olaf Scholzin hallituksen myötä siis tiedossa?

Ylen Eurooppakirje listaa panostukset ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin, digitalisaatioon ja tutkimukseen, tiukan taloudenpidon ja oikeusvaltion puolustamisen.

Kiinan taloudesta voi tulla maailman suurin jo 2030-luvulla

Satoja uusia autoja BMW:n tehtaalla Shenyangissa, Kiinassa. Kuva: AFP

Suomen Pankin tutkimuspäällikön Iikka Korhosen mukaan yleinen arvio on, että Kiinan bruttokansantuotteen koko ohittaa Yhdysvaltojen bkt:n noin 10 vuoden kuluttua. Kun Kiinan merkitys globaalissa taloudessa kasvaa, syntyy länsimaille, kuten Euroopan unionin jäsenmaille, myös riskejä. Tutkija John Seaman pariisilaisesta tutkimuslaitoksesta arvioi että, Kiina-keskeisesempi maailmantalous antaa autoritaariselle maalle lisää "lyömä-aseita".

Sää poutantuu ja viilenee

Kuva: Seija Paasonen / Yle Sää

Suomessa vallitsee kylmä pohjoisenpuoleinen ilmavirtaus ja heikkoja lumisateita tulee lähinnä pohjoisessa. Muualla tulee paikoin jokunen lumikuuro.

Lämpötila on aivan etelässä nollan vaiheilla, muualla pakkasen puolella.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.