Jo peruttuihin Linnan juhliin kutsuttu tehohoitaja: "Valehtelisin jos sanoisin ettei harmita, mutta yksikään varotoimi ei ole liioittelua"

Joka päivä koronaviruksen aiheuttamien pahimpien tautimuotojen kanssa teho-osastolla taisteleva sairaanhoitaja pitää Linnan juhliin saamaansa kutsua hatunnostona koko hoitoalalle.

Sairaanhoitaja Laura Sutinen rentoutuu Kuopion yliopistollisen sairaalan teho-osastolla tehtyjen työpäivien jälkeen bordercollie-rotuisien koiriensa kanssa lenkkeillen. Kuva: Tiina Haring

Kuopion yliopistollisen sairaalan teho-osastolla työskentelevä Laura Sutinen on yksi presidenttiparin Linnan juhliin kutsumista sairaanhoitajista.

200 osallistujaan typistetyn vieraslistan pääpaino oli tällä kertaa terveydenhuollon henkilöstössä ja vapaaehtoistyöntekijöissä.

Sutinen kertoo katsoneensa juhlia usein televisiosta, mutta ei olisi koskaan uskonut itse pääsevänsä Presidentinlinnan kristallikruunujen alle.

Odotus jatkuu vielä vuoden, sillä juhlat peruttiin tänään.

– Valehtelisin, jos sanoisin, ettei yhtään harmita. Tämä oli silti ainoa oikea tapa toimia tässä hetkessä.

Sutinen näkee työssään koronan karuimmat kasvot. Sairastuneiden joukossa on nuoria, perusterveitä, mutta rokottamattomia ihmisiä, hän muistuttaa.

– Tilanne on mielestäni vain osittain hallinnassa ja tuntuu, että tämän korona-asian kanssa ollaan vasta puolivälissä. Tämä ei ole vain immuunipuutostiloja sairastavien ihmisten tauti, vaan myös terveiden, nuorten ihmisten tauti ja seuraukset ovat kamalia paitsi ihmisille itselleen, myös heidän perheilleen ja läheisilleen.

Laura Sutinen pitää saamaansa kutsua valtiojohdon hatunnostona koko hoitoalalle. Kuva: Tiina Haring

Itsenäisyyspäivällekin oli merkitty työvuoro, jonka Sutinen sai siirrettyä ja etsittyä lapsille ja koirille hoitajan. Juhliin sinänsä Sutinen ei juuri muuten vielä ehtinyt valmistautua.

Presidentin kanslia on jo ilmoittanut, että nyt kutsutut vieraat saavat uuden kutsun ensi vuonna. Sutinen on kutsusta otettu.

– Mieheni on myös sairaanhoitaja. Onhan se upeaa, että kaksi rivisairaanhoitajaa pääsee Linnan juhliin. Se on hatunnosto koko hoitotyölle. Katsotaan nyt, milloin päästään sellaiseen tilanteeseen, että juhlia voidaan turvallisesti järjestää. Toki sinne on hienoa sitten mennä.

Helsinkiläinen maskeeraajien, kampaajien ja muotisuunnittelijoiden joukko ehti jo tarjota ilmaista ehostusta juhliin meneville hoitajille.

Kampaaja Jaana Paavilainen kertoo, että ryhmä on saanut kymmeniä kiitollisia yhteydenottoja meikkiin, kampaukseen ja puvustettavaksi haluavilta hoitajilta.

– Varsinkin tehohoitajilta on tullut todella liikuttuneita yhteydenottoja. He ovat puhjenneet ihan itkuun. Joukossa on esimerkiksi yksinhuoltajia, jotka sanovat, että heillä ei olisi varaa osallistua juhlaan omalla kustannuksellaan, vaikka kuinka haluaisivat.

Ylen Linnan juhlat -lähetys nähdään Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa, vaikka itsenäisyyspäivän kutsuvierastilaisuus Presidentinlinnassa on koronatilanteen vuoksi peruttu. Myös etkot ja jatkot vietetään Ylen kanavilla.

Voit keskustella jutusta 26.11. kello 23:een saakka.

Lue lisää: