Poliisi vaatii yhtä henkilöä vangittavaksi Nuorisosäätiön tapauksessa

Keskusrikospoliisi ei vahvista epäillyn henkilöllisyyttä, mutta kertoo pidätyksen tapahtuneen tällä viikolla.

Epäiltyjä rikosnimikkeitä tutkinnassa ovat muun muassa törkeä velallisen epärehellisyys, luottamusaseman väärinkäyttö ja törkeä petos. Kuva: Silja Viitala / Yle

Poliisi vaatii yhtä henkilöä vangittavaksi laajassa Nuorisosäätiötä koskevassa esitutkintakokonaisuudessa. Henkilöä epäillään useista talousrikoksista Nuorisäätiön piirissä tehdyistä liiketoimista.

Epäiltyjä rikosnimikkeitä tutkinnassa ovat törkeä velallisen epärehellisyys, luottamusaseman väärinkäyttö, törkeä petos ja törkeä väärennys. Aiemmin tehty kiinniotto liittyy Keskusrikospoliisin vastuulla olevaan esitutkintahaaraan.

Vangittavaksi vaadittu henkilö on pidätetty aiemmin tällä viikolla. Eilen Helsingin Sanomat kertoi (siirryt toiseen palveluun) Nuorisosäätiön entisen hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen palanneen Suomeen myöhään keskiviikkoiltana. Poliisi otti hänet kiinni heti lentokoneen laskeuduttua.

Viime viikolla syyttäjät nostivat rikossyytteitä Nousiaista ja Nuorisosäätiön entistä toimitusjohtajaa Aki Haaroa vastaan.

Tutkinnanjohtaja rikoskomisario Antti Perälä ei kommentoi epäillyn henkilöllisyyttä.

Myös Helsingin poliisi haluaa kuulustella

KRP:n lisäksi Helsingin poliisilla on edelleen esitutkinnassa rikosepäilyjä Nuorisosäätiön toimintaan liittyen.

– Me kuulimme epäillyn jo aikoinaan niihin asioihin, joista nyt on syytteetkin nostettu. Meilläkin on kuitenkin vielä myöhemmin tullut esiin pari asiaa, joista häntä on tarkoitus kuulla, tutkinnanjohtaja Markku Nisula sanoi STT:lle.

Kokonaisuutena Nuorisosäätiön rahaongelmien ja talousepäselvyyksien tutkinta on Suomen suurimpia talousrikostutkintoja. Keskustataustaisen, tuettua vuokra-asumista nuorille tarjoavan säätiön nykyjohdon mukaan sen entinen johto sai aikaan yli 40 miljoonan tappiot ja lähes tuhosi säätiön. Haaron ja Nousiaisen on epäilty käyttäneen yleishyödylliseksi tarkoitettua säätiötä lypsylehmänä oman tai lähipiirinsä edun tavoitteluun sen jälkeen, kun säätiö jäi puolueelta tuuliajolle.

Haaro ja Nousiainen ovat aiemmin kiistäneet STT:lle syyllistyneensä rikoksiin Nuorisosäätiön toiminnassa.

Lue myös: