10 000 asukkaan kunta onnistui tekemään pienen omaisuuden suomalaisen suunnittelijan valaisimilla

Hämeenkyrö nettosi enemmän entisestä seurantalosta löytyneistä Paavo Tynellin valaisimista kuin itse talosta. Se ei ole ainut, joka on tehnyt rahaa valaisimilla.

Hämeenkyrö teki rahaa esimerkiksi näillä Paavo Tynellin suunnittelemilla valaisimilla. Kuva: Bukowski

Hämeenkyrö on 10 000 asukkaan kunta Tampereen lähellä Pirkanmaalla. Sen keskustassa on sijainnut vuonna 1940 seurataloksi rakennettu Koskilinna.

Harva arvasi, millainen aarre sen sisälle kätkeytyy. Kunta on netonnut jo nyt Koskilinnan valaisimilla enemmän kuin itse talolla.

Hämeenkyrön kunnanhallitus hyväksyi huutokaupassa talosta tulleen korkeimman tarjouksen, joka oli 38 900 euroa.

Pelkistä Koskilinnan juhlasalin ja portaikon valaisimista kunta on saanut noin 90 000 euroa. Nyt Bukowskin huutokaupassa on loput Koskilinnan valaisimet myytävänä.

Valaisimet ovat Paavo Tynellin käsialaa. Kulttimaineeseen keräilijöiden keskuudessa noussut Paavo Tynell (1890–1973) on tunnetuimpia suomalaisia valaisinsuunnittelijoita.

Paavo Tynellin valaisimia pidetään maailmalla jopa kalleimpina ja hienoimpina valaisimina. Tynell teki paljon valaisimia julkisiin tiloihin.

Taloyhtiö sai 300 000 euroa

Tynellin töistä on ennenkin maksettu maltaita Pirkanmaalla. Yle kertoi, että tamperelainen taloyhtiö myi 2019 uskomattoman kalliit Paavo Tynellin suunnittelemat arvolamppunsa.

Valaisimet olivat kymmeniä vuosia sitten toimintansa lopettaneessa elokuvateatteri Kino Ilveksessä. Taloyhtiö myi huutokaupassa kuusi valaisinta ja sai niistä 312 000 euroa.

Tämän valaisimen hinta-arvio oli 40 000 - 60 000 euroa, kun tamperelaistaloyhtiö huutokauppasi sen. Kuva: Annmaris Kuva: Annmaris

Edes nämä eivät ole olleet kalleimpia Tynellin valaisimia. Vuonna 2018 Annmaris Auctions myi kolme Tynellin valaisinta. Niistä maksettiin yhteensä huimat 1,1 miljoonaa euroa.

Ei tiedossa, mihin rahat käytetään

Hämeenkyrön 90 000 eurolla myymät valaisimet päätyivät helsinkiläiseen arvokiinteistöön.

Kaksi ostajaa kilpaili viidesta valaisinparista. Hinta nousi yli 50 000 eurosta 85 000 euroon, jolloin kunta hyväksyi tarjouksen.

Tämän Hämeenkyrön Koskilinnassa olleen Paavo Tynellin kattovalaisimen lähtöhinta on 800 euroa. Kuva: Bukowski

Nyt myynnissä on 21 Tynell-valaisinta. Niiden myyntiarvo on kunnanjohtaja Antero Aleniuksen mukaan edellisiä huomattavasti pienempi. Osan valaisimista lähtöhinnat huutokaupassa ovat 300 euroa, mutta yhden lattiavalaisimen lähtöhinta on jopa 6 000 euroa.

Kunta jännittää, mitä niistä lopulta saadaan.

Oliko yllätys, että Koskilinnassa oli tällainen aarre?

– Osattiin ennakoida Tynelliksi mutta arvoa ei ennakoitu. Nytkin huutokauppatilanne osoittaa, vastaako myyntihinta odotusarvoa.

Mihin valaisinrahat käytetetään Hämeenkyrössä?

– Ei ole yksilöityä käyttökohdetta, Alenius kertoo.

Lue lisää: