Koronan pikatestejä myydään nyt enemmän kuin koskaan aiemmin – infektiolääkäri: Oireettomalle pikkujoulujuhlijalle se ei ole vaihtoehto

Koronan pikatestien saatavuudessa on tällä hetkellä jonkin verran ongelmia. Apteekeista ja marketeista saatavat kotitestit ovat luotettavia, mutta oireettomien on turha käyttää niitä.

Itse tehtävä koronatesti.
Toimittaja Miika Koskela näyttää videolla, kuinka koronan kotitestin tekeminen sujuu. Kuvaus ja leikkaus: Matti Myller / Yle

Koronan pikatestejä ei tällä hetkellä saa kaikkialta. Esimerkiksi Yliopiston apteekin verkkokaupassa kotitestit on tilapäisesti loppuunmyyty. Myös Itä-Suomen yliopiston verkkoapteekin sivuilla kerrotaan, että kotitestit ovat tilapäisesti loppuneet tukkuliikkeestä.

Pikatestien menekki on lähtenyt monin paikoin selvään kasvuun marraskuun aikana.

– Selvästi niitä on mennyt enemmän nyt marraskuussa. Myynti on kasvanut ja tällä hetkellä hyllyssä meillä on vain muutamia kotitestejä. Lisää on tulossa joulukuun alussa, kuvailee tilannetta apteekinhoitaja Päivi Kerkkänen Yliopiston apteekista Joensuusta.

Noin puoli vuotta markkinoilla olleet kotona tehtävät antigeenitestit näyttävät tuoreen tartunnan. Kerkkänen kertoo, että näitä testejä myydään nyt enemmän kuin kertaakaan aiemmin.

– Kysyntään on varmasti vaikuttanut koronatilanteen paheneminen. Tartuntoja on ollut paljon ainakin täällä Joensuun seudulla, arvelee Kerkkänen.

Kotitestien kysynnän kasvu on huomattu myös kuopiolaisessa Niiralan apteekissa.

– Runsaasti on viime aikoina mennyt. Se varmasti vaikuttaa paljon, että monissa työpaikoissa ja terveydenhuollossakin kehotetaan ensin tekemään kotitesti, sanoo proviisori Eetu Raatikainen.

Apteekeista arvioidaan, että myös vilkastunut pikkujoulukausi saa ihmiset ostamaan kotitestejä aiempaa enemmän.

Myös S-ryhmästä kerrotaan, että kotitestien myynti on viimeisen kahden viikon aikana lähtenyt jälleen kasvuun. Kuluneen viikon aikana testejä on S-ryhmän myymälöistä myyty noin 20 000 kappaletta. Keskon myymälöissä testien myynti on tuplaantunut kahdessa viikossa.

Kotona tehtävien koronatestien määrä on lähtenyt selvään kasvuun. Kuva: Keijo Salokangas / Yle

Positiivisen pikatestin jälkeen yhteys terveydenhuoltoon

Terveydenhuollossa apteekeista ja marketeista saatavia kotitestejä pidetään luotettavina. Virallista testiä ne eivät kuitenkaan korvaa.

Infektioylilääkäri Irma Koivula Kuopion yliopistollisesta sairaalasta korostaa, että kotitestin perusteella ei esimerkiksi määrätä karanteeniin tai eristykseen.

– Se on suuntaa antava ja jos kotitestistä saa positiivisen tuloksen, on oltava yhteydessä terveydenhuoltoon, hän muistuttaa.

Kotitesteihin voi tukeutua esimerkiksi sellaisissa tilanteissa, joissa esimerkiksi perheen pienimmillä on flunssa ja haluaa varmistua, että kyseessä ei ole korona.

Infektioylilääkäri Irma Koivula Kuopion yliopistollisesta sairaalasta arvioi, että koronatestimäärät ovat nyt kasvussa myös julkisessa terveydenhuollossa. Kuva: Sami Takkinen / Yle

– Ei lapsia voi jatkuvasti käyttää testattavana, Koivula kommentoi.

Kaksi kertaa rokotettujen ja vasta koronan sairastaneiden ei myöskään tarvitse hakeutua testeihin tai tehdä koronatestejä kotona.

– Kotitesti ei ole hyvä vaihtoehto myöskään silloin, jos henkilö on lähdössä pikkujouluja viettämään ellei ole oireinen. Oireettomien ei tule tehdä tätä testiä ollenkaan, muistuttaa Koivula.

Testimäärät kasvussa myös terveydenhuollossa

Koronatestien määrä on kasvanut lähiaikoina myös terveydenhuollossa. Esimerkiksi Siun soten alueella testeissä on ollut selvä nousu viimeisten parin viikon aikana.

– Arkipäivinä otetaan keskimäärin 600 näytettä päivässä. Esimerkiksi Joensuussa kantakaupungin alueella testiin pääseminen on viivästynyt ja testauskapasiteettia onkin nostettu, kertoo Siun soten infektioylilääkäri Jennifer Sieberns.

Myös Kuopion seudulla testejä tehdään nyt runsaasti, mutta määrät eivät yllä vilkkaimpiin aikoihin.

– Kapasiteettia löytyy minun käsityksen mukaan ihan hyvin tällä hetkellä, arvelee infektioylilääkäri Irma Koivula.

Aiheesta voi keskustella 27.11.2021 klo 23 saakka.

Lue lisää: