Koronavirusmuunnos pelästytti osakemarkkinat, öljyn hinta laskee rajusti – asiantuntija: "Nyt tulevaisuuden näkymä näyttää heikommalta"

Osakemarkkinoilla uusi koronavirusmuunnos on nostanut huolta uusista matkustusrajoituksista ja sulkutoimista. Danske Bankin Kaisa Kivipellon mukaan markkinoilla pelätään nyt uusia rajoitustoimia.

Tunnelmat pörsseissä ovat olleet perjantaina hermostuneet. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Osakemarkkinat Euroopassa ovat olleet perjantaina hermostuneissa tunnelmissa uuden koronavirusmuunnoksen aiheuttamien pelkojen vuoksi.

Frankfurtin ja Lontoon pörssien keskeiset osakeindeksit olivat aamupäivällä kolmen prosentin laskussa. Päivällä kurssilasku hieman tasaantui, mutta alkuillasta pörssien sulkeutuessa kurssit lähtivät uudelleen luisuun. Yleiseurooppalainen Stoxx Europe 600 -indeksi painui päivän aikana 3,7 prosenttia.

Uusi virusmuunnos veti myös Helsingin pörssin tuntuvasti pakkaselle. Pörssin yleisindeksi oli aamupäivällä noin 2,5 prosenttia miinuksella. Pörssin sulkeutuessa laskua oli tullut 3,5 prosenttia.

Uuden virusmuunnoksen leviäminen voisi aiheuttaa iskun maailmantalouden elpymiselle pandemiasta. Britannia on jo ilmoittanut keskeyttävänsä väliaikaisesti kaikki lennot Etelä-Afrikasta ja viidestä muusta maasta Afrikan eteläosassa.

Öljyn hinta kovassa alamäessä

Yhdysvaltojen osakemarkkinat olivat myös alkuillasta muutaman prosentin laskussa. Yhdysvalloissa vietetään kiitospäivän viikonloppua, jonka takia pörssi on auki tavallista lyhyemmän aikaa.

Öljyn WTI-laadun maailmanmarkkinahinta oli aamupäivällä noin viiden prosentin laskussa. Alkuillasta lasku oli kiihtynyt jo yli kymmeneen prosenttiin. Yhtä vauhdikkaassa laskussa oli myös Brent-raakaöljyn hinta.

Öljyn korkea hinta on ollut paljon esillä viime kuukausina, sillä se on Suomessakin heijastunut polttoaineiden hintoihin.

Lentoyhtiöiden osakkeet olivat perjantaina kovassa alamäessä. Saksalaisen Lufthansan kurssi laski lähes 13 prosenttia, halpalentäjä Ryanairin kurssi painui 11 prosenttia. Finnair oli maltillisemmassa reilussa 6 prosentin alamäessä.

Huonontunut koronatilanne ei ole viime aikoina heijastunut kursseihin

Senioristrategi Kaisa Kivipelto Danske Bankista katsoo, että osakemarkkinoilla ei ole viime viikkoina reagoitu pahentuneeseen koronatilanteeseen, vaan kurssit ovat olleet tähän päivään asti nousussa.

– Osakekursseihin on ladattu sisään aina tietyt odotykset tulevasta, ja nyt tämä tulevaisuuden näkymä näyttää heikommalta, Kivipelto sanoo.

Markkinoilla pelätään, että koronatilanteen takia rajoituksia joudutaan jälleen lisäämään. Jos poikkeustoimet pitkittyvät, se hidastaa talouden kasvua ja heikentää elpymistä.

– Osakemarkkinan luonteeseen kuuluu, että välillä korjataan odotuksia ja palataan lähemmäs realiteetteja. Vahvasti elvyttävä rahapolitiikka on jatkunut edelleen ja tuloskaudella moni yritys kertoi hyvästä tuloksestaan, mitkä ovat olleet markkinoille positiivisia ajureita viime aikoina, Kivipelto sanoo.

Lue myös: