Asiantuntijat kehottavat syksyn valmistujaisissa varovaisuuteen: näin estät juhlien muuttumisen koronalingoksi

Syksyn ylioppilasjuhlat kannattaa pitää pieninä, jotta ne voi järjestää turvallisesti.

Ylioppilasjuhlat kannattaa pitää nyt pieninä. Kuva: Linda Tammela / Yle

Syksyn ylioppilasjuhlia vietetään ensi viikonloppuna, ja moni juhlii loppuvuodesta myös ammattiin valmistumista. Samaan aikaan koronavirustilanne pahenee ja rajoitukset kiristyvät.

Yle kysyi kolmelta asiantuntijalta, voiko ylioppilasjuhlia tai valmistujaisia nyt järjestää ja miten ne järjestetään turvallisesti. Kysymyksiin vastasivat HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen, HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen sekä Itä-Suomen yliopiston epidemiologian professori Tomi-Pekka Tuomainen.

Onko nyt turvallista järjestää juhlia?

Isojen juhlien järjestäminen ei ole nyt välttämättä viisasta. Mitä pienemmät valmistujaiset järjestää, sitä turvallisemmat ne ovat.

Asiantuntijat ottaisivat juhliin enintään noin 20 vierasta, jotta juhlat voi järjestää turvallisesti. Juhlapaikan koko toki vaikuttaa asiaan.

– Suurta varovaisuutta kannattaa käyttää, jos juhlia harkitsee, sanoo HUSin apulaisylilääkäriEeva Ruotsalainen.

Ruotsalainen muistuttaa, että koronaviruksen lisäksi nyt on liikkeellä muitakin tauteja, kuten influenssaa ja RS-virusta.

Vieraiden tuloa voi yrittää porrastaa niin, että pyytää osaa vieraista tulemaan paikalle aiemmin ja osaa myöhemmin.

Itä-Suomen yliopiston epidemiologian professori Tomi-Pekka Tuomainen kuitenkin arvioi, että juhlien järjestäminen on rokotusten ansiosta nyt osin turvallisempaa kuin pandemian alun aikaan. Rokotus vähentää tartunnan saamisen todennäköisyyttä, ja vaikka rokotettukin voi saada tartunnan, virus ei leviä rokotetulta ihmiseltä yhtä tehokkaasti kuin rokottamattomalta.

– Emme ole samassa tilanteessa kuin alkuaikoina, Tuomainen toteaa.

Voiko lukion juhlatilaisuuteen mennä?

Lukiot ja ammattioppilaitokset päättävät itse, järjestävätkö ne koulussa juhlia ja miten. Jos koulun juhlatilaisuuteen ei kutsuta vieraita, siinä ei tarvitse noudattaa yleisötilaisuuksien rajoituksia. Jos juhliin taas saa tulla vieraita, rajoituksia täytyy noudattaa: vieraiden määrää saatetaan rajoittaa tai vierailta saatetaan pyytää koronapassia.

Koskevatko rajoitukset ylioppilasjuhlia?

Jos juhlat järjestetään kotona tai muussa yksityisessä tilassa, rajoituksia ei ole.

Jos juhlat järjestetään sen sijaan esimerkiksi ravintolassa, sitä koskevat voimassa olevat ravintolarajoitukset, vaikka koko ravintola olisikin yksityisten juhlien käytössä. Leviämisvaiheen alueilla ravintoloiden, joissa on anniskelua, tulee sulkea ovensa kello 18 tai vaihtoehtoisesti vaatia asiakkailta koronapassia.

Esimerkiksi aukioloaikoihin ja asiakasmäärään liittyvät rajoitukset kannattaakin tarkistaa, jos juhlapaikkana on ravintola.

Ketä voin kutsua?

Mikään ei varsinaisesti estä kutsumasta niin monta vierasta kuin haluaa, mutta kuten sanottu, kaikkein turvallisinta on pitää vierasmäärä pienenä.

Kutsussa voi pyytää, että vieraat olisivat joko rokotettuja tai ottaneet koronatestin ennen juhliin tuloa.

Kannattaa myös harkita, pitäisikö valmistujaiset tällä kertaa ilman pienimpiä lapsia: alle 12-vuotiailla ei ole rokotuksia, ja tartuntoja todetaan nyt eniten lasten keskuudessa.

Miten juhlapaikasta saa mahdollisimman turvallisen?

Syyslukukauden juhlia hankaloittaa se, että toisin kuin keväällä, juhlia ei voi järjestää ulkona. Sisätiloissa virus leviää helpommin.

Sisällä juhliessa voi käyttää maskia, mieluiten FFP2-maskia, joka suojaa myös käyttäjäänsä. Kannattaa välttää vieraiden välisiä fyysisiä kontakteja, kuten kättelyjä ja halauksia. Hyvä ilmanvaihto hillitsee viruksen leviämistä ilmassa, joten juhlatilaa kannattaa tuulettaa mahdollisimman hyvin.

Juhlissa kannattaa noudattaa samoja tuttuja hygieniaohjeita, joihin on pandemian aikana jo totuttu: kädet pestään ainakin sisään tullessa ja ennen ruokailua, käsidesiä on hyvä olla saatavilla, yskitään nenäliinaan tai hihansuuhun.

Aiotko järjestää valmistujaiset tai ylioppilasjuhlat? Keskustele aiheesta 29.11. kello 23 saakka.

Lue lisää: