LUT-yliopisto kehittää biopohjaisia suojavarusteita – projekti sai Business Finlandilta miljoonarahoituksen

Projektissa kehitetään kestävän kehityksen mukaisia materiaaliratkaisuja terveydenhuollon suojavarusteisiin.

Tutkimuksessa keskitytään etenkin hengityksensuojaimiin ja kirurgisiin suunenäsuojaimiin sekä teollisuuden käyttöön tarkoitettuihin uudelleenkäytettäviin suojaimiin. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

LUT-yliopiston johtama biopohjaisten suojavarusteiden kehittämisprojekti on saanut Business Finlandilta kaksivuotisen rahoituksen.

Rahoitus on suuruudeltaan noin kolme miljoonaa euroa ja kattaa 60 prosenttia 5,2 miljoonan euron projektista.

BIOPROT-projektissa kehitetään uusia, kestävän kehityksen mukaisia ja turvallisia materiaaliratkaisuja, joita voidaan hyödyntää esimerkiksi infektioiden torjunnassa.

– Projektissa yhdistyy kolme innovatiivista teknologiaa: biopohjaiset materiaalit, luonnonpohjaiset antiviraaliset ratkaisut sekä digitaalisuus, selvittää tutkimusta johtava akatemiatutkija Katri Laatikainen LUT-yliopistosta ja LAB-ammattikorkeakoulusta.

Tutkimuksessa keskitytään etenkin hengityksensuojaimiin ja kirurgisiin suunenäsuojaimiin sekä teollisuuden käyttöön tarkoitettuihin uudelleenkäytettäviin suojaimiin. Lisäksi Suomeen halutaan luoda kansainvälisesti kilpailukykyistä liiketoimintaa.

Taustalla vaikuttaa myös huoltovarmuus

Alkavan projektin taustalla on kolme Business Finlandin rahoittamaa Korona Co-Creation -projektia, jotka yhdistävät parhaat innovaatiot ja parhaan osaamisen yhdeksi kokonaisuudeksi. Mukana on 15 organisaatiota.

Terveydenhuollossa päivittäin käytettävät suojavälineet, kuten kertakäyttöiset kirurgiset suu-nenäsuojaimet, leikkausliinat tai työvaatteet, on valmistettu pääasiassa synteettisistä fossiiliperäisistä raaka-aineista Aasiassa.

Koronapandemia on osoittanut, että suojavarusteet kuuluvat huoltovarmuuden kannalta kriittisiin tuotteisiin tulevaisuudessakin ja niiden saatavuus on turvattava.