Suomi ei ole kieltämässä lentoja uuden virusvariantin takia

Euroopan komissio aikoo esittää eteläisestä Afrikasta tulevan lentoliikenteen keskeyttämistä. Britannia kielsi lennot eteläiseen Afrikkaan jo eilen.

Helsinki-Vantaalta ei ole suoria yhteyksiä Afrikan kohteisiin. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

THL suosittelee välttämään matkustamista eteläiseen Afrikkaan. Syynä on Etelä-Afrikassa havaittu uusi virusmuunnos, jonka arvioidaan olevan herkästi tarttuva.

Euroopan komissio aikoo esittää eteläisestä Afrikasta tulevien lentoliikenteen keskeyttämistä. Britannia kielsi lennot eteläiseen Afrikkaan jo eilen.

– Tällä hetkellä Etelä-Afrikasta ei ole suoria lentoja Suomeen, joten tämä ei aiheuta akuutteja toimenpiteitä, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ylijohtaja Jarkko Saarimäki.

Suomessa ei ole tehty toistaiseksi havaintoja uudesta virusmuunnoksesta. Belgiassa on tehty tänään Euroopan ensimmäinen havainto.

Finnairilla ei ole suoria yhteyksiä Afrikan kohteisiin. Finnairin mukaan tässä vaiheessa maahantuloon ei ole tullut uusia rajoituksia tai ohjeistuksia viranomaisilta.

Jatkolennoilla Suomeen voi edelleen tulla myös eteläisestä Afrikasta.

– Liikenne ja viestintävirasto voi puuttua vain suoraan terveysturvallisuutta uhkaaviin yhteyksiin. Jatkolentojen aiheuttamiin uhkiin on varauduttava maahantulon yhteydessä, kertoo Jarkko Saarimäki.

Liikenne ja viestintäministeri Timo Harakan (sd.) mukaan nyt on oleellista, miten yksissä tuumin Euroopan maat kykenevät toimimaan.

– Tehokkain tapa estää virusta leviämästä on estää suorat lennot eteläisestä Afrikasta Eurooppaan, sanoo Harakka.

Viime vuoden kaltaisia maakohtaisia rajoituksia ei nähdä enää tarpeellisina

Viime vuonna rajoituksia asetettiin Iso-Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta saapuville lennoille. Esimerkiksi Britanniaan matkustamista rajoitettiin tilapäisesti (siirryt toiseen palveluun) juuri uusien koronamuunnosten takia.

Lentokentän koronatestauksesta vastaava Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö ei pidä tällaisia rajoituksia enää tarpeellisina.

– Viime vuonna maahantuloa rajoitettiin eri tilanteessa, koska taudista tiedettiin vähemmän ja rokotuskattavuus oli matala. Tällä hetkellä uudet rajoitukset eivät ole se keino, jolla muunnosten tulo maahan estetään.

Eteläisestä Afrikasta Suomeen tulevia matkustajia on vähän. Lisäksi Aronkytö pitää lentokentällä tehtävää matkustajien terveysvalvontaa riittävänä.

– Rokotustodistukset tarkistetaan maahantulijoilta. Jos tulijalla ei ole todistusta, tarkistetaan etukäteen otettu koronatestin tulos. Jos sitäkään ei ole, sitten ohjataan koronatestiin kentällä, kertoo Aronkytö.

Hänen mukaansa koronavalvonta Helsinki-Vantaalla kohdistuu nyt erityisesti rokottamattomiin. Rokotetut pääsevät Suomeen sujuvammin.

Aronkydön mukaan riskimaista kuten vaikkapa Etelä-Afrikasta tulijoita voidaan kyltein ja kuulutuksin ohjata testiin kentällä, mutta täysin aukottomasti kaikkia jatkolentojen kautta tulijoita ei pystytä testaamaan vaikka haluttaisiin.

Laboratoriokokeet kertovat lähiviikkoina, onko uusi muunnos niin tarttuva kuin pelätään

Tutkijoiden mukaan uudessa koronavariaatiossa on ehkä jopa tuplasti enemmän muunnoksia kuin deltavariantissa. Tämä voi tarkoittaa sitä, että nyt käytössä olevat rokotukset eivät välttämättä suojaa taudilta yhtä tehokkaasti. Lisäksi tauti saattaa levitä entistä ärhäkämmin.

Toisaalta vielä ei ole tietoa, pystyykö uusi variantti kiertämään koronarokotteiden tuomaa immuunisuojaa.

Virologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta kertoo, että vielä on liian aikaista sanoa, kuinka vaarallinen Etelä-Afrikasta löytynyt uusi koronavirusvariantti on. Hän arvioi, että variantista kertyy tarkempia tietoja laboratoriotutkimuksissa seuraavien viikkojen aikana.

Traficom seuraa tilannetta ja toimii sen mukaan.

– Jos tarve rajoituksille nousee, meillä on välitön valmius toimenpiteisiin yhdessä terveysviranomaisten kanssa, sanoo Traficomin ylijohtaja Jarkko Saarimäki.

Lue myös: