Rokotusjonot kiemurtelevat pitkin kauppakeskuksia Kymenlaaksossa – hoitajapula näkyy nyt karulla tavalla

Kymenlaakso kärsii vaikeasta koronatilanteesta. Rokotuspisteet ja puhelinpalvelut ovat pahoin ruuhkautuneet. Hallintoylilääkäri vetoaa asiakkaisiin, että he siirtäisivät yhteydenotot kiireettömistä asioista viikolla eteenpäin.

Influenssarokotuksiin valtavat jonot Kouvolassa
Influenssarokotuksiin valtavat jonot Kouvolassa

Vuosia vaivannut hoitajapula näkyy nyt karulla tavalla korona-arjessa.

Riskiryhmiin kuuluvat ihmiset ovat joutuneet Kymenlaaksossa jonottamaan kauppakeskusten käytävillä pitkiä aikoja influenssarokotuksiin. Esimerkiksi Kouvolassa kauppakeskus Hansassa oli perjantaina aamupäivällä noin sadan hengen jono. Odotusaika piikille oli puolitoista tuntia.

– Kunnallinen terveydenhuolto on tällaisessa jamassa, että me pidämme iäkkäitä ihmisiä tuolla jonoissa. Tällainen järjestely ei todellakaan ole kunniaksi meille kenellekään, Kymsoten hallintoylilääkäri Kari Kristeri sanoo.

Kristerin mukaan Kymsote ei ole pystynyt järjestämään influenssarokotuksiin ajanvarausta, kun puolestaan koronarokotuksiin voi varata ajan. Influenssarokotteen saa siis joko jonottamalla tai koronarokotuksen yhteydessä.

Hoitajia siirretty koronatehtäviin

Kymenlaaksossa on jo aiemmin siirretty terveysasemilta hoitajia jäljittämään koronatartuntoja, soittamaan vointipuheluita koronapotilaille ja pistämään koronarokotteita. Kymmeniä työntekijöitä on joka päivä kiinni koronatehtävissä.

Nyt hoitajia on tarvittu myös influenssarokotuksiin. Kymsote aloitti tällä viikolla maksuttomat influenssarokotukset riskiryhmille.

Kyseessä on suurin rokotusoperaatio sitten sikainfluenssan, jonka nujertamiseksi järjestettiin joukkorokotuksia vuosina 2009–2010.

Korona- ja influenssarokotukset, hoitajapula sekä viime aikoina jyllännyt syysflunssa ovat aiheuttaneet sen, että hoitajilla pitää kiirettä. Tällä viikolla terveysasemien puhelinpalvelu ruuhkautui niin pahoin, että Kymsote hälytti apuun kuusi kouluterveydenhoitajaa.

Kouluterveydenhoitajat ryhtyivät rokottamaan, ja puhelinpalvelun työntekijät saatiin takaisin rokotuspisteiltä purkamaan puhelusumaa.

– Meillä on nyt kokemus vasta kahden päivän ajalta tästä lisäresurssista. Vielä ei näytä kovin hyvältä, hallintoylilääkäri Kari Kristeri sanoo.

Hoitotakuun mukaan asiakkaille pitäisi soittaa takaisin saman päivän aikana yhteydenotosta. Kristerin mukaan takaisinsoitto venyy tällä hetkellä peräti viikkoon.

– Tämän takia esitänkin pyynnön kymenlaaksolaisille: mikäli teillä ei ole kiireellistä asiaa perusterveydenhuoltoon, niin siirtäkää yhteydenottoa viikolla, jos se on teille mahdollista.

Lisäkädet tarpeen

Kouvolassa kauppakeskus Hansan rokotuspisteellä influenssarokotusten alkaminen on näkynyt siten, että hiljaisemman kauden jälkeen on taas hälinää. Rokotteita perjantaina pistänyt sairaanhoitaja Eveliina Ekman sanoo, että lisäkädet olisivat tarpeen – eikä vain rokotuspisteellä.

– Täytyy sanoa, että en tiedä hoitoalalta sellaista paikkaa, mihin ei lisäkäsiä kaivattaisi. Tottakai tänne meillekin otettaisiin lisäkäsiä, jos vain saataisiin, Ekman toteaa.

Lähihoitaja Satu Pelkonen kirjasi perjantaina rokotuksia tietojärjestelmään Hansan rokotuspisteellä. Hän oli kuullut asiakkailta sekä hyvää että huonoa palautetta.

– Suurin osa, ketä tässä pisteellä käy, antaa positiivista palautetta, vaikka tuolla käytävällä ilmeisesti vähän tunteet kuumenevatkin välillä.

Hallintoylilääkäri Kari Kristerin mukaan Kymenlaakson terveydenhuolto on nyt kantokyvyn rajoilla. Kristeri peräänkuuluttaa aluehallintovirastolta rajoituspäätöksiä. Lisäksi hän toivoo kuntalaisilta sitä, että he hakisivat koronarokotteet ja välttäisivät tarpeettomia sosiaalisia kontakteja.

– Kymenlaaksossa alkaa olla nyt se tilanne, että kaikki hoitajat, joita voidaan siirtää, on jo siirretty kriittisiin pisteisiin.

Voit keskustella aiheesta 27.11.2021 kello 23.00 asti.