Kuopioon perustettiin osaajapooli välittämään opiskelijoiden työkeikkoja – tavoitteena saada nuoret jäämään paikkakunnalle

Kuopiolainen Savilahden osaajapooli Pondi on rekrytoinut ensimmäisen toimintavuotensa aikana runsaat sata henkilöä. Rekrytointipalvelun tavoitteena on helpottaa osaajien työllistymistä talousalueen yrityksiin.

Kuopiolainen Jori Julkunen on yksi niistä, jotka ovat jo opiskeluaikanaan työllistyneet osaajapoolin kautta. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle

Opiskelijalle kelpaa yleensä aina raha, eikä kuopiolainen restonomiopiskelija Jori Julkunen tee tässä suhteessa poikkeusta.

Julkunen opiskelee viimeistä vuotta Savonia-ammattikorkeakoulussa ja tekee työkeikkoja kuopiolaisissa ravintoloissa. Hän haki alun perin Savilahden osaajapooli Pondin kautta töitä kesäksi, mutta nyt puhelin on soinut myös opintojen ohessa.

– Minulle on soiteltu sieltä aktiivisesti, että pääsenkö töihin, Julkunen virnistää.

Häntä kiinnostaa erityisesti tarjoilijan työ, sillä siinä pääsee kontaktiin asiakkaiden kanssa.

– Haluan nähdä, että asiakkaat ovat tyytyväisiä, ja että he pitävät palvelusta. Se on paras palkka tällä alalla.

Jori Julkunen pitää tarjoilijan työstä, sillä siinä pääsee keskustelemaan asiakkaitten kanssa. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle

Tavoitteena saada opiskelijat juurtumaan paikkakunnalle

Opiskelijoille on Pondin kautta tarjolla mitä erilaisinta työtä – ja vieläpä heti opintojen alkuvaiheessa.

– Haluamme ottaa opiskelijat jo alkuvaiheessa kiinni, seurata heidän opintojensa edistymistä ja kannustaa heitä eteenpäin, muotoilee Osuma Henkilöstöpalveluiden toimitusjohtaja Ville Auvinen.

Osuma on henkilöstöpalveluihin erikoistunut yritys, joka käytännössä hoitaa Savilahden osaajapooliin hakeutuneiden opiskelijoiden rekrytointia talousalueen yrityksiin.

Auvisen mukaan Pondi tarjoaa yrityksille ja uusille opiskelijoille luontevan kanavan tutustua toisiinsa.

– Me haluaisimme, että opiskelijat juurtuisivat tälle alueelle, ja että he jäisivät opiskelun jälkeen tänne työskentelemään.

Toimitusjohtaja Ville Auvinen haluaa, että opiskelijan opinnot etenevät, ja että tämä pystyy opintojen ohessa työskentelemään alueen yrityksissä. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle

Yhtä aikaa pula osaajista ja koulutusta vastaavista työpaikoista

Pondin kautta on vuoden aikana löytänyt työtä jo 136 henkilöä. Eniten osaajia on työllistynyt matkailu- ja ravintola-alalle sekä rakennusalalle, mutta työpaikkoja on löytynyt myös muun muassa lääkekehitys- ja lakialan yrityksistä.

Pondin kautta on mahdollista päästä myös esimerkiksi työharjoitteluun tai tekemään opinnäytetyötä yritykseen.

Pondin taustalla on KPY-konserni, jonka kehitys- ja viestintäjohtaja Silja Huhtiniemi muistuttaa, että samaan aikaan, kun monilla yrityksillä on pula osaajista, alueelta lähtee pois osaajia sen vuoksi, että nämä eivät löydä valmistuttuaan osaamistaan vastaavaa työtä.

Huhtiniemen mielestä tällaiset tarpeet olisivat helposti yhdistettävissä.

– Jos opiskelija jo opintojen vaiheessa tutustuu erilaisiin työnantajiin, hänen on helpompi valmistuttuaan löytää työpaikka.

Kehitys- ja viestintäjohtaja Silja Huhtiniemen mukaan osaajapooli soveltuu myös paluumuutosta haaveilevalle, joka haluaa päästä kiinni alueen työelämään. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle

"Vaikka kokonainen tiimi kerralla"

KPY-konsernin kehitys- ja viestintäjohtajalla on jo mielessään uusia ideoita, sillä rekrytointipalvelua on tarkoitus kehittää asiakkaiden tarpeiden mukaan.

– Voidaan rekrytoida vaikka kokonainen tiimi kerralla, Huhtiniemi lupaa.

Opiskelijaa puolestaan viehättää palvelun tarjoama mahdollisuus kokeilla erilaisia työpaikkoja.

– On tärkeää saada kokemusta jo kouluaikana. Silloin voi myös vielä vaikuttaa siihen, onko tämä varmasti se ala, jota haluaa opiskella, Jori Julkunen vinkkaa.

Ville Auvinen lupaa, että osaajapooliin on matala kynnys. Jokainen tulija kuitenkin haastatellaan, niin myös aikoinaan Jori Julkunen. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle

Lue myös: