Herätys: Uusi koronavariantti on monella tapaa arvoitus, lapset kärsivät aikuisten rokotusvalinnoista, työvoimapula piinaa yrityksiä

Kerromme päivän puheenaiheet ja uutiset lyhyesti.

Sairaanhoitajia Vantaan Energia Areenan rokotuskeskuksessa. 26. toukokuuta. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Asiantuntijat kertovat uudesta koronamuunnoksesta

Uusi koronavirusmutaatio on havaittu Etelä-Afrikassa, jonne moni maa on lopettanut lennot estääkseen viruksen leviämisen. Vielä ei ole viitteitä siitä, että uusi variantti uhkaisi vakavan taudin torjuntaa. Etelä-Afrikassa analysoidaan parhaillaan, kuinka uusi viruskanta reagoi rokotteisiin ja tartunnat lähtevät leviämään. Asiantuntijat kertovat, miten varianttiin kannattaa suhtautua.

Onko oikein rajoittaa lasten elämää rokottamattomien aikuisten valintojen takia?

Uudessa koronastrategiassa varaudutaan alle 12-vuotiaiden lasten rokottamiseen. Kuva: Alex Linch / AOP

Lasten asema pandemian aikana huolettaa HUSin infektiosairauksien ylilääkäriä Asko Järvistä. Hän kysyy, onko oikein rajoittaa lasten elämää rokottamattomien aikuisten valintojen vuoksi. Hallituksen torstaina esittelemässä päivitetyssä koronastrategiassa varaudutaan alle 12-vuotiaiden lasten rokottamiseen. Järvinen on vieraana Ylen Ykkösaamussa klo 10.05.

Influenssa voi aiheuttaa pitkän koronan kaltaisia oireita

Apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen pitää tutkimustuloksia mielenkiintoisina. Kuva: Katriina Laine / Yle

Oxfordin yliopiston laajassa tutkimuksessa ilmeni, että myös influenssa voi aiheuttaa pitkäkestoisia oireita koronavirustaudin tapaan. HUSin infektiotautien apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen pitää tietoa mielenkiintoisena, sillä vastaavaa ei ole aiemmin raportoitu influenssaan liittyen. Vakavia jälkitauteja influenssan on toki jo tiedetty aiheuttavan.

Espanjassa viisikymppinen nainenkin voi olla kodinvaltaaja

Häätöihin kantaa ottava maalaus rakennuksen rullaovessa. Kuva: Gabriel Bendahan

Espanjassa on arviolta 100 000 vallattua asuntoa. Kyse ei ole nuorison anarkismista, vaan pienituloisten keinosta sinnitellä kalliiden vuokrien puristuksessa. Ylen toimittaja Maija Salmi jututti barcelonalaista Rosa Péreziä, joka asuu tyttärensä ja viisivuotiaan tyttärentyttärensä kanssa vallatussa kerrostaloasunnossa. Syynä ovat tulot, jotka eivät riitä vuokran maksamiseen.

Järvenpääläinen yritys aloitti maahanmuuttajien palkkaamisen yli 30 vuotta sitten

Suihkepulloja Pentisolin tehtaalla. Kuva: Markku Pitkänen / YLE

Työvoimapula on pahentunut viime kuukausien aikana Suomessa ja avoimien työpaikkojen määrä on kasvanut ennätystasolle. Yksi kasvuyrityksistä on suihkepulloja valmistava Pentisol, joka on lisännyt työntekijöidensä määrää myös koronakriisin aikana. Yritys on luottanut lähes koko olemassaolonsa ajan maahanmuuttajien työvoiman panokseen.

Sää kylmenee koko maassa, lumisateet vähenevät

Kuva: Yle

Korkeapaine vahvistuu Suomeen ja kylmää ilmaa virtaa pohjoisesta koko maahan. Lauantaipäivä on suurelta osin poutainen ja osin selkeäkin. Perämereltä voi ajautua lumikuuroja rannikolle, mutta muutoin ei sateita juurikaan ole liikkeellä. Lämpötila on pakkasella etelässäkin.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.