Herätys: Uutta koronamuunnosta eri puolilla Europpaa, etätöiden nurjat puolet paljastuvat, palkittu esikoiskirjailija kertoo DDR-vuosistaan

Kerromme päivän puheenaiheet ja uutiset lyhyesti.

Ihmiset jonottavat koronavirusnäytteenottopaikkaan Münchenin lentokentällä 27. marraskuuta. Kuva: Philipp Guelland / AOP

Omikronmuunnosta todettu ympäri Eurooppaa

Koronaviruksen uutta omikronmuunnosta on todettu ympäri Eurooppaa lauantain aikana. Esimerkiksi Britanniassa, Saksassa, Italiassa ja Tšekissä vahvistettiin lauantaina maiden ensimmäiset omikronmuunnoksen tartunnat. Lisäksi Tanskan terveysviranomaiset kertoivat lauantai-iltana, että maassa on todennäköisesti löydetty kaksi tapausta omikronmuunnosta.

Etätyöläisten urakehitys tökkii, kilot kertyvät ja erakoituminen uhkaa

Pitkään jatkuva etätyö voi etäännyttää työyhteisöstä. Kuva: Silja Viitala / Yle

Koronapandemia ajoi suomalaisia etätöihin koteihinsa jo viime vuoden keväällä. Alkuinnostus oli suurta. Ei enää jokapäiväistä sahaamista töihin ja takaisin, lasten hoitokuviot helpottuivat, ja omia asioita saattoi hoitaa töiden lomassa. Työnantajakin hyötyi: kalliita toimistotiloja saattoi karsia, ja matkakulut pienenivät. Myös sairauspoissaolot vähenivät, kun moni hoiti työnsä kotoaan pikkuflunssassakin. Nyttemmin on havahduttu jatkuvan etäilyn huonoihin puoliin.

Jatkuva huoli ja palkattomat päivät rasittavat työssäkäyvää omaishoitajaa

Paula Portin ja Aleksi Portin sekä Pumpuli-kissa. Kuva: Birgitta Vuorela / Yle

Omaishoitajaliiton kyselyn mukaan enemmistö työnantajista on sitä mieltä, että omaishoidon poissaolojen korvaamiseen tarvittaisiin samanlainen Kela-korvausjärjestelmä kuin sairauspoissaoloihin. Lapualainen Paula Portin hoitaa 25-vuotiasta kehitysvammaista poikaansa ja käy töissä. Vaikka työssäkäyminen ja kotielämän yhdistäminen vaatii joustoa, myös työnantajalta, Portinille se on äärimmäisen tärkeää.

Meri Valkaman romaania halutaan lukea tosipohjaisena omaelämäkertana, vaikka se ei sitä ole

Meri Valkama Maunulatalolla. Kuva: Mikko Kilpinen / Yle

Meri Valkama asui lapsena Itä-Saksassa perheineen, ja vuodet DDR:ssä olivat hänen elämänsä onnellisimpia. Berliinin muurin murtumisen jälkeen puhe Itä-Saksasta muuttui, eikä Valkama tunnista enää tuolloista kotimaataan keskustelusta. Hänen muistamista ja DDR:ää käsittelevä esikoisromaaninsa on ollut valtava menestys, mutta sen kirjoittaminen vaati isoja elämänmuutoksia.

Kylmä pakkassää jatkuu koko maassa

Kuva: Yle

Sunnuntaina sää jatkuu yleisesti poutaisena. Lapissa tulee paikoin lumikuuroja. Selkeintä sää on maan etelä- ja keskiosassa. Yö on kylmä koko maassa ja päivälläkin pakkassää jatkuu eteläistä Suomea myöten.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.