Herätys: Osa-aikaiset työt eivät kiinnosta, poliisi saa yhä vihjeitä Ulvilan surmasta, Los Angelesin rikolliset löysivät 3D-tulostetut aseet

Kerromme päivän puheenaiheet ja uutiset lyhyesti.

Kahvilatyöntekijä Riikka Lamminen laittaa kahvia Way Bakeryssä Helsingin Kalliossa. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Osa-aikaisiin töihin ei riitä tekijöitä

Koronapandemian seurauksena osa-aikaisia työpaikkoja on enemmän kuin ennen, kertovat työ- ja elinkeinoministeriön tilastot. Esimerkiksi kaupan alalla irtisanottiin tai lomautettiin koronan aikana osa-aikaisia työntekijöitä, ja nyt heitä on rekrytoitu takaisin, mikä näkyy osa-aikatyön kasvuna. Tekijöistä on kuitenkin pulaa: osa-aikaisia töitä ei haluta tehdä, ellei ole pakko.

Poliisi saa vihjeitä Ulvilan surmasta enemmän kuin pitkään aikaan

Ulvilan surman esitutkintamateriaalia. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Suomen tunnetuimpiin kuuluvasta henkirikoksesta Ulvilan surmasta tulee tällä viikolla kuluneeksi 15 vuotta. Rikos on edelleen ratkaisematta mutta ei unohtunut. Tutkinnanjohtaja Erik Salonsaaren mukaan vihjeitä tapaukseen liittyen tulee nyt enemmän kuin aikoihin. Vihjeiden laatua hän kuvailee "varsin kirjavaksi".

Los Angelesissa ryöstöt käyvät yhä röyhkeämmiksi

Henkivartija Isaiah Willer vartioi katumuotia, urheiluvaatteita ja merkkilenkkareita myyvän Coolkicks-kaupan ja sen edustan turvallisuutta. Kuva: Johanna Juntunen / Yle

Los Angelesissa tämän syksyn rikostrendi ovat kotiryöstöt. Rikolliset seuraavat uhreja kotiin ja ryöstävät heidät kotipihalla. Toinen ikävä uutuus ovat ravintolaterassien ruokailijoiden ryöstöt: varakkaan oloisia asiakkaita uhataan aseilla ja viedään heiltä kellot, korut ja lompakot. Poliisin mukaan trendiin yhtenä syynä ovat 3D-tulostetut aseet, joita rikosrekisterin omaavat rikollisetkin voivat hankkia helposti ja halvalla.

Talvinen sää jatkuu koko maassa

Tänään maanantaina on suurelta osin poutainen päivä. Vähäisiä lumisateita on odotettavissa Lapissa ja paikoin etelärannikolla. Pilvisyys on runsasta. Illalla ja yöllä etelästä saapuu sateita.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.