Noin 3 000 työntekijää marssii ulos Turun kaupungin yhtiöistä ensi maanantaina – taustalla Arkean ja ammattiliiton kiista työehtosopimuksesta

Noin 3 000 JHL:n jäsentä marssii maanantaina 29. marraskuuta ulos työpaikoiltaan Turussa. Taustalla on Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n ja Turun kaupungin omistaman Arkean kiista työehtosopimuksen vaihtamisesta.

JHL on lakkoillut Arkeaa vastaan 17.11 lähtien. Kuvituskuva. Kuva: Yle/ Nora Engström

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL järjestää ulosmarssin Turun kaupungin omistamissa yhtiöissä ja Turun kaupungissa ensi maanantaina. Ulosmarssiin osallistuvat myös ammattiliitto Jytyn jäsenet Turun kaupungin omistamissa yhtiöissä.

JHL:n jäsenet marssivat ulos työpaikoiltaan kello 13, kertoo ammattiliitto tiedotteessaan.

Ulosmarssiin osallistuvat JHL:n jäsenet, joiden työpaikkana on Kaarea, Kuntec, Lounais-Suomen Jätehuolto, Turku Energia, Turun kaupunki, Turun Satama, Turun seudun puhdistamo, Turun seudun vesi tai Turun vesihuolto.

JHL:n tiedotteen mukaan ulosmarssiin osallistuu noin 3000 työntekijää. Ulosmarssi päättyy klo 16.

Ammattiliitot lakkoilleet jo yli viikon

Ulosmarssin taustalla on Turun kaupungin omistaman siivous- ja ruokapalveluita tarjoavan Arkean suunnitelma vaihtaa työehtosopimusta edullisempaan. Suunnitelman takia JLH:n jäsenet ovat olleet lakossa 17. marraskuuta lähtien. Jytyn jäsenet ovat olleet lakossa myös maanantaista lähtien toistaiseksi.

Lakko on vaikuttanut toistaiseksi erityisesti Arkean ruokapalveluihin ja siivouksiin. Esimerkiksi Turussa koululaiset ja päiväkotilapset ovat joutuneet pakkaamaan itselleen omat eväät.

Arkea on toistuvasti kertonut pitävänsä lakkoa laittomana.

Kaupunginhallitus antaa Arkealle maanantaina ennakkonäkemyksensä siitä, voiko Arkea vaihtaa työehtosopimusta. Asia käsitellään salaisena, sillä kyse on yrityksen liikesalaisuudesta.

– Kaupunginhallituksella on nyt paikka näyttää, että se välittää kaupungin työntekijöistä. Turkulaiset saavat kunnollisia palveluita, kun niitä tuottaville työntekijöille maksetaan kunnollista palkkaa. JHL on valmis lopettamaan lakon, kun Arkean työehdoista saadaan aikaan hyvä ratkaisu, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo JHL:n tiedotteessa.

Lue lisää: