Puolustusvoimat pitää kutsuntojen laajentamista positiivisena asiana – uudistuksia suunnitellaan jo

Varusmiesliiton mukaan kutsuntoihin osallistuminen madaltaa kynnystä hakeutua palvelukseen. Videolla nuoret kertovat mielipiteensä komitean esityksen pääkohdista.

Näin nuoret reagoivat suunnitelluihin asevelvollisuusuudistuksiin
Näin nuoret reagoivat suunnitelluihin asevelvollisuusuudistuksiin

Puolustusvoimat suhtautuu myönteisesti esitykseen kutsuntojen laajentamisesta koko ikäluokalle. Asevelvollisuuden uudistamista pohtinut työryhmä ehdotti asiaa tänään julkaistussa mietinnössä.

– Näemme positiivisena asiana ja hyvänä mahdollisuutena tarjota myös naisille tietoa kokonaisturvallisuudesta ja maanpuolustuksesta. Nyt alkaa tarkempi pohdinta, miten se toteutetaan, sanoo komitean työssä asiantuntijana ollut eversti Jukka Nurmi.

Puolustusvoimissa on jo tehty uudistuksia varten alustavaa suunnittelutyötä.

– Tässä menee ehkä muutama vuosi ennen kuin uudistus mahdollisesti toimeen laitetaan.

Koko ikäluokan yhteisen kutsuntapäivän ohella kutsuntoihin kuuluu palvelukseen astumisen määräämistilaisuus. Vapaaehtoisten naisten tilaisuus tullaan mahdollisesti yhdistämään tähän. Tätä nykyä naisten valintatilaisuus järjestetään erillisenä tilaisuutena.

– On pohdittava, voisimmeko edetä näiden yhdistämisen suhteen nopeammalla aikataululla, Nurmi toteaa.

Komitea esittää myös reservin ikärajan nostamista. Myös tähän suhtaudutaan puolustusvoimissa myönteisesti. Tällä hetkellä miehistö on reservissä 50-vuotiaaksi asti, upseerit ja aliupseerit 60-vuotiaaksi.

– Tämän päivän kuusikymppiset reservin johtajat tai viisikymppiset miehistöön kuuluvat ovat fyysisesti paremmassa kunnossa kuin 20 vuotta sitten. Siellä on valtava määrä hyvää kokemusta ja taitoa, jolle olisi käyttöä näiden ikävuosien jälkeenkin, Nurmi tuumaa.

Myös Varusmiesliitto on tyytyväinen komitean tekemään mietintöön. Varusmiesliiton mukaan kutsuntoihin osallistuminen madaltaa kynnystä hakeutua vapaaehtoiseen asepalvelukseen ja tarjoaa mahdollisuuden koko ikäluokan läpileikkaukseen.

– Vapaaehtoisen palveluksen suorittavien määrä tulee varmasti uudistuksen jälkeen kasvamaan ja puolustusvoimat saavat käyttöönsä lisää motivoituneita ja kyvykkäitä koulutettavia, sanoo Varusmiesliiton varapuheenjohtaja Iina Palonen tiedotteessa.

Lue aiheesta lisää: