Lapin sairaanhoitopiirin ilmaantuvuusluku on moninkertaistunut muutamissa viikoissa – infektioylilääkäri: Nyt on viimeiset hetket katkaista tartuntojen kasvu

Lapin sairaanhoitopiirissä oli joitakin viikkoja sitten pieni ilmaantuvuusluku, mutta nykyinen kehitys on saanut infektioylilääkäri Markku Broaksen huolestumaan. Toistaiseksi tehohoidossa ei ole ylikuormitusta, mutta nyt pitäisi tehostaa testausta ja jäljitystä.

Infektioylilääkäri Markku Broas patistelee lisäämään testausta ja jäljitystä Lapin sairaanhoitopiirissä. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Lapin sairaanhoitopiiri paistatteli valtakunnan valokeilassa joitakin viikkoja sitten Manner-Suomen pienimmällä ilmaantuvuusluvulla. Sairaanhoitopiirin ilmaantuvuusluku oli noin 20 tapausta 100 000 henkilöä kohti kahden viikon aikana. Tällä hetkellä ilmaantuvuusluku on 120.

– Kehitys on ollut huolestuttava. Tautitapauksia esiintyy suhteessa eniten Rovaniemen alueella. Kehitys on ollut erittäin huonoa viime viikkojen aikana, analysoi Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas.

Tällä hetkellä Lapin keskusairaalassa Rovaniemellä ei ole ylikuormitusta, mutta raja on lähellä. Jos tartunnat nousevat nykyistä vauhtia, se uhkaa tehohoitoa ja aiheuttaa ongelmia sairaalan normaaliin työhön. Viimeisen kahden kuukauden aikana Lapin keskussairaalassa on ollut aiempaa enemmän koronapotilaita hoidossa.

–Meillä on teho-osastolla ollut potilaita ja kuolemia syksyn aikana, valaisee infektioylilääkäri Markku Broas.

Rovaniemellä on tällä viikolla kirjattu perjantai-iltapäivään mennessä yli 40 koronatartuntaa ja koko Lapin sairaanhoitopiirissä yhteensä yli 60.

Testausta ja jäljitystä tehostettava ennen kuin on myöhäistä

Infektioylilääkäri Markku Broas haluaa herätellä Rovaniemen kaupungin terveydenhuoltoa tehostamaan tartuntojen jäljitystä, joka on Rovaniemellä ulkoistettu erilliselle yritykselle.

– Jäljityksen suhteen on ollut jo ongelmia. Alkuviikolla, kun tuli paljon tapauksia, sieltä tuli viestiä, että jäljitys on hidastunut ja jopa 2–3 vuorokautta mennyt jäljitystyössä.

Rovaniemen kaupungissa ollaan huolissaan tartuntojen kasvusta. Sivistys- ja hyvinvointipalvelujen toimialajohtaja Antti Lassila kertoo, että jäljitystä ollaan tulevaisuudessa tehostamassa.

– Vielä ei ole jäljityksen osalta ollut sellaista tilannetta, että jäljityksessä olisi ollut pitkäaikaista vajausta. Reagoimme siihen tarvittaessa.

Koronajäljityksen Rovaniemen kaupungille järjestävästä yrityksestä on kerrottu Lapin sairaanhoitopiirille, että valmiuksia lisätä jäljittäjiä on olemassa. Jossakin on pullonkaula, toteaa Broas.

– Viesti, joka minulle on tullut, on että kyllä sinne olisi saatavissa resursseja. Voi olla, että kysymys on rahasta, mutta jäljittäjiä varmaan saadaan, jos organisoidaan.

Broaksen mukaan nyt pitäisi lisätä testausta, kun koronatartunnat ovat voimakkaassa kasvussa. Testimäärät ovat hiipuneet viimeisten kuukausien aikana. Esimerkiksi Rovaniemellä ei ole otettu kaikkea testikapasiteettia käyttöön, vaikka tarve siihen nyt olisi. Valtio huolehtii edelleen kunnille koronatestauksesta koituvista kuluista.

–Meillä on tälläkin hetkellä Lapissa toimijoita, jotka voisivat tuottaa testauspalveluja kuntalaislle, mutta testausta ei ole laajennettu, eikä kaikkia ole otettu mukaan. Hinnasta se ei ole kiinni, sanoo infektioylilääkäri Broas.

Toimialajohtaja Lassilan mukaan tilanne on seurannassa, ja tällä hetkellä testauskapasiteetin uskotaan riittävän. Ihmisten toivottaisiin saapuvan ahkerammin testiin pienemmällä kynnyksellä.

– Testauskapasiteettia on tällä hetkellä riittävästi, mutta sitä tarkastellaan. Jos tarve vaatii, sen saatavuuden osalta mietitään toimenpiteitä, kertoo toimialajohtaja Lassila.

Infektioylilääkäri Broaksen toivoo, että lappilaiset lähtisivät pienellä kynnyksellä koronatestiin, jos oireita ilmenee. Toive koskee myös rokotettuja.

– Nyt on viimeisiä hetkiä huolehtia jokaisessa kunnassa, että testaus ja jäljitys toimivat, jotta tilanne ei muutu samanlaiseksi kuin etelän sairaanhoitopiireissä.

Muutettu 26.11. klo 17.05 Rovaniemen tartuntaluku tällä viikolla perjantai-iltapäivään mennessä