Käytetyt flipperit viedään nyt käsistä – nousukautta elävän retropelin ympärille on muodostunut fanaattinen yhteisö Lahdessa

Lahti Pinball Society on ainoa flipperinpelaajien yhteisö maassamme. Korona-aika on lisännyt flippereiden suosiota Suomessa ja pelikoneita hankitaan koteihin aiempaa enemmän.

Flipperin pelitaso läheltä kuvattuna, värikkäät valot palavat ohjaimissa, keskellä miehen pää, silmien kohdalla palavat kirkkaan punaiset valot.
Intomieliset flipperin hakkaajat järjestävät Lahdessa kolme turnausta viikossa. Harrastajia viehättää, että koukuttavassa pelissä mukana ripaus nostalgiaa. Video: Markku Lähdetluoma.

Tavallinen keskiviikkoilta lahtelaisessa ravintola Hanhenpojassa erottautuu useiden muiden kaupunkien ravintolailloista. Baarin takaosassa käy kova kuhina flippereiden ympärillä.

Lahti Pinball Societyn viikoittainen turnaus on kerännyt toistakymmentä aktiivipelaajaa mittelemään paremmuudesta. Pisteet tallennetaan jokaisesta turnauksesta, joihin on vapaa pääsy kaikilla.

Aktiivisia harrastajia Lahdesta löytyy vajaat sata. Lahti Pinball Societyn puuhamies ja rahastonhoitaja Jouni Lehti hehkuttaa kaupungin peliperinnettä. Pelaajayhteisö on ainutlaatuinen.

– Lahti on ihan selkeä ykkönen flipperissä. Suomessa ei ole missään muualla edes viikkoturnausta, meillä on niitä kolme.

Flipperissä menestyminen vaatii pallon hallintaa

Harrastaja Kirsi Karppista kiehtoo pelissä sen yksikertainen perusajatus. Säännöt on melko helppo omaksua koneessa kuin koneessa.

– Lyö sinne, missä vilkkuu. Tämä on taitopeli, joka vaatii pallon hallintaa, summaa Karppinen.

Jouni Lehden mielestä mukana on myös ripaus retroilua.

– Nykyään on virtuaalilaseja ja hanskoja, mutta tässä on kuitenkin vaan kaksi nappulaa ja pallo, joka pomppii ympäriinsä.

Tämän turnauksen vei nimiinsä Lahti Pinball Societyn Jouni Lehti (kuvassa oikealla). Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Lahdessa on väkilukuun suhteutettuna ylivoimaisesti eniten vapaasti pelattavia flippereitä julkisissa paikoissa, esimerkiksi baareissa. Julkisissa paikoissa sijaitsevien flippereiden määrän voi käydä laskemassa flipperitutkan sivuilta (siirryt toiseen palveluun). Se rekisteröi Suomessa pelattavia pelikoneita.

Flipperitutkan mukaan Lahdessa on pelikoneita 31. Esimerkiksi Helsingissä niitä on 30, joista viisi on Linnanmäen huvipuistossa. Lisäksi eri paikkakunnilla on pelisalien koneita, joten harrastajalle on tarjolla lukuisia vaihtoehtoja.

Pelikoneita ostetaan koteihin ja harrastetiloihin

Suomen Flipperinpelaajien yhdistyksen hallituksen varajäsen ja kansainvälisen kattojärjestön IFPA:n maakoordinaattori Marco Suvanto kertoo, että flipperin hakkaamisella on Lahdella pitkät perinteet.

Kun Suomessa järjestettiin ensimmäiset SM-kisat 20 vuoden tauon jälkeen vuonna 2017, ne pidettiin Lahdessa kahdesta eri syystä.

– Sijainti on hyvä ja kaupungissa oli eniten julkisissa paikoissa sijaitsevia pelikoneita, summaa Suvanto.

Vuonna 2018 Euroopan mestaruudesta kisailtiin Tampereella ja vuonna 2019 Suomen mestaruudesta Lempäälässä. Pelikoneiden määrä on lisääntynyt muuallakin Suomessa, mutta Lahti pitää edelleen kärkipaikkaa.

– Koronapandemia on vaikuttanut niin, että emme ole pystyneet järjestämään SM-kisoja pariin vuoteen. Toiveissa on saada kisat järjestettyä vuonna 2022.

Jouni Lehti keskittyneenä metallikuulan laukaisuun. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Kansainvälinen kattojärjestö on IFPA (International Flipper Pinball Association). Pääkaupunkiseudulla asuva Marco Suvanto on toiminnassa mukana Suomen maakoordinaattorina.

– Yhdistys ylläpitää pistejärjestelmää, johon kuuluu pelaajia maailmanlaajuisesti. Oma kansainvälinen sijoitus määräytyy kisoista saatujen pisteiden perusteella.

Korona-aika on lisännyt flippereiden hankintaa myös koteihin ja harrastetiloihin, kertoo Suvanto.

– Yksittäisten harrastajien kotikoneiden määrä on lisääntynyt. Sen huomaa siitä, että jos käytettyjä flippereitä tulee myyntiin, ne menevät saman tien kaupaksi.

Lahti Pinball Societyn tiivistä pelaajayhteisöä ravintola Hanhenpojan keskiviikkoisessa peli-illassa. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Lue myös:

Voit keskustella aiheesta sunnuntai-iltaan klo 23:een asti.