Hyppää sisältöön

Seurakunnat pohtivat, ottaako koronapassi käyttöön vai rajoittaako yhteislaulutilaisuuksien osallistujamäärää

Lapuan hiippakunta on lähettänyt seurakunnille ohjeistuksen yleisötapahtumien järjestämisestä pahenevassa koronatilanteessa. Seurakunnat päättävät pian, mitä tapahtuu Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksille.

Kauneimmat joululaulut -tapahtumat ovat olleet suosittuja. Arkistokuva vuodelta 2016 Lakeuden ristin yhteislaulutilaisuudesta. Kuva: Hanne Leiwo/Yle

Lapuan tuomiokapituli on ohjeistanut perjantaina seurakuntiaan muun muassa Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksien järjestämisestä pahenevassa koronatilanteessa.

Tuomiokapituli huomauttaa seurakunnille, että niiden on noudatettava aluehallintoviraston ohjeita ja rajoituksia, joiden toimeenpanosta seurakunnissa vastaa kirkkoherra.

Aluehallintoviraston marraskuussa antamat päätökset kieltävät pohjalaiskunnissa sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet, joihin osallistuu yli sata henkilöä ja joissa kaikille osallistujille ei ole määritelty istumapaikkoja. Avi nosti kieltolistalle myös yleiset yhteislaulutilaisuudet.

Yleisörajoituksen voi välttää koronapassilla

Suositut Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet kuuluvat yhteislaulutilaisuuksina aluehallintoviraston määräämien rajoitusten piiriin.

Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että pohjalaisten sairaanhoitopiirien alueella seurakuntien pitää rajoittaa yhteislaulutilaisuuksiensa yleisömäärä sataan.

Vaihtoehtoisiakin toimintatapoja on, kertoo lakimiesasessori Tuomas Hemminki.

– Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet on mahdollista toteuttaa koronapassia hyödyntämällä tai rajaamalla osallistujamäärän siihen sataan. Tai sitten järjestetään tapahtuma ulkotiloissa.

Tuomas Hemminki ei lähde vielä arvioimaan, miten seurakunnat reagoivat.

– Seurakunnatkin tarvitsevat hetken aikaa miettimiseen, kuinka haluavat tässä tilanteessa toimia.

Kauneimmat joululaulut on mahdollista toteuttaa koronapassia hyödyntämällä tai rajaamalla osallistujamäärän siihen sataan. Tai sitten järjestetään tapahtuma ulkotiloissa.

Tuomas Hemminki

Tarvetta yhdessäololle riittää

Tarvetta joulunajan yhteislaulutilaisuuksien järjestämiselle kyllä olisi, Hemminki myöntää.

– Uskon että olisi odotusta ja tilausta. Ihmiset haluaisivat päästä yhteen joulun alla kokemaan sitä yhteistä joulutunnelmaa ja yhdessäoloa, Tuomas Hemminki arvioi.

Etelä-Pohjanmaalla avin rajoitukset ovat viimeisten päätösten mukaan voimassa 5. joulukuuta ja Pohjanmaalla 19. joulukuuta saakka.

Jumalanpalveluselämään ei suuria vaikutuksia

Tuomiokapituli ohjeisti seurakuntia yhteislaulutilaisuuksien lisäksi myös jumalanpalveluksien ja muiden seurakunnan tapahtumien järjestämisestä koronarajoitusten aikana.

– Annetut määräykset eivät rajoita jumalanpalvelusten tai muiden tilaisuuksien osallistujamäärää, kunhan jokaiselle on tarjolla istumapaikka ja turvallisuusnäkökohdat on huomioitu, tuomiokapituli kertoo seurakunnille lähettämässään tiedotteessa.

Lue myös: