Etelä-Afrikasta saapuneet lentomatkustajat eristettiin Amsterdamissa – kymmenillä matkustajilla koronatartunta

EU:n tartuntatautivirasto pitää omikronmuunnosta vakavana riskinä Euroopalle.

Arkistokuvassa ihmisiä Amsterdamin Schipholin lentoasemalla. Kuva: Koen van Weel / EPA

Hollannin terveysviranomaiset sanovat, että maahan on saapunut todennäköisesti kymmeniä covid-19-tartuntatapauksia Etelä-Afrikasta tulleiden lentojen mukana.

Viranomaisten mukaan Amsterdamin Schipholin lentokentälle saapui Etelä-Afrikasta perjantaina kaksi lentoa, joissa oli yhteensä noin 600 matkustajaa. Tähän mennessä positiivisia koronatartuntoja on todettu matkustajien joukossa 61.

Matkustajat eristettiin heti lentokentällä päästyään muista matkustajista. Viranomaiset tekevät matkustajille lisätestejä selvittääkseen, kantavatko he mahdollisesti koronaviruksen omikronmuunnosta.

Hollanti kielsi kaikki lennot perjantaina Etelä-Afrikasta, mutta poikkeus tehtiin niiden lentojen osalta, jotka olivat jo matkalla Hollantiin.

EU:n tartuntatautivirasto pitää omikronmuunnosta vakavana riskinä Euroopalle

EU:n alainen Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC arvioi omikronmuunnoksen muodostavan suuren tai hyvin suuren riskin Euroopalle.

ECDC:n mukaan vielä on suurta epävarmuutta omikronin ominaisuuksista, kuten sen tartuttavuudesta tai kyvystä kiertää rokotteiden antamaa suojaa. Virasto pitää kuitenkin todennäköisenä sitä, että muunnos pääsee leviämään pidemmälle Euroopan maissa.

Yhdysvaltalainen lääkeyhtiö Moderna on kertonut ryhtyvänsä kehittämään erillistä tehosterokotetta uutta virusmuunnosta vastaan.

Päivitetty 27.11. klo 11.25: Positiivisia koronanäytteitä todettu 61. Aiemmin viranomaiset arvioivat alustavien näytteiden perusteella tartuntoja olevan 85.

Lisää aiheesta: