Kunta huutokauppasi Black Friday -tarjouksena kaksi omakotitonttia – kunnanjohtaja seurasi nettikauppaa keskiyöhön asti

Lemin kunta möi Black Friday -perjantaina kaksi omakotitonttia huutokaupalla. Toinen tonteista kiinnosti vain yhtä ostajaa, toisesta kilpailtiin kahden tarjoajan kesken.

Lemin kunta käytti Black Friday -mainosta tonttikaupan vauhdittamiseksi. Kuva: Lemin kunta

Pieni eteläkarjalainen Lemin kunta koitti vauhdittaa omakotitonttien myyntiä poikkeuksellisella tarjouksella. Black Friday -perjantaina kaksi tonttia oli ostettavissa huutokaupalla yhden vuorokauden ajan.

Molemmat tontit menivät kaupaksi, mutta kunta olisi toivonut myyntihintojen nousevan huomattavasti korkeammaksi.

Lemin vt. kunnanjohtaja Tommy Vesterlund kertoi ennen nettihuutokaupan alkua, että tonttien normaalihinta olisi noin 2 000–3 000 euroa. Huutokaupassa kunta tavoitteli vähintään tonnia molemmista tonteista.

Netin huutokauppasivulla tonttien pohjahinta oli 200 euroa. Summalla kunta arvioi saavansa myynnistä aiheutuvat kulunsa katettua.

Molempien tonttien kaupat loppuivat lyhyeen

– Seurasin nettisivua illalla vartti ennen kaupan sulkeutumista, mutta ei siellä enää siinä vaiheessa tapahtunut mitään, vt. kunnanjohtaja Vesterlund kertoo.

Perjantain huutokaupat kiinnostivat vain muutamaa ostajaehdokasta. Molemmat tontit ovat noin 1200 neliömetrin suuruisia, ja niissä on rakennusoikeutta noin 300 neliömetriä.

Lemin keskustassa sijaitsevaa tonttia tavoitteli yksi huutaja. Ostaja sai tontin omakseen kaupan ainoalla tarjouksella 220 euron hintaan.

Toinen myyntikohde kiinnosti huutokaupassa kahta tarjoajaa. Tontti sijaitsee noin 11 kilometrin päässä kunnan keskustassa Kuukanniemessä. Rakennuspaikan erityiseksi arvoksi on mainittu näkymä järvelle.

Molemmat Kuukanniemen tontista kiinnostuneet huutajat korottivat tarjouksiaan perjantaina aamupäivällä vilkkaaseen tahtiin runsaan tunnin ajan. Sitten into lopahti.

Ensimmäisen tarjouksen tekijä luopui kisasta tontin hinnan noustua 620 euroon. Uusia tarjouksia ei enää tullut ja kauppa sulkeutui puoliltaöin.

Eteläkarjalaisen Lemin kunnan asukasluku vähenee. Kuva: Riitta Väisänen / Yle

Tempaus on myös markkinointikikka

Ennen kuin tontit siirtyvät uusille omistajilleen, on Lemin kunnanvaltuuston vielä hyväksyttävä kauppa.

– Tulen kyllä esittämään, että tontit myydään näillä hinnoilla, sanoo vt. kunnanjohtaja Tommy Vesterlund.

Hän myöntää, että hinnat jäivät toivotusta, mutta muistuttaa, että pienen kunnan taloudenpidossa pienilläkin summilla on merkitystä.

– Tämä oli yhdenlainen kokeilu, katsotaan mitä seuraavalla kerralla keksitään. Osin tavoitteena oli myös kunnan tonttien markkinoiminen, Vesterlund summaa huutokaupan antia.

Tonttien ostajilla on pari vuotta aikaa aloittaa rakentaminen tai ainakin hakea rakennuslupaa.

Ajatus Black Friday -huutokaupasta tuli valtuustoaloitteesta. Siinä kehotettiin tarttumaan Black Friday -tapahtumaan kunnan tonttikaupan vauhdittamiseksi.

Lemillä on noin 3 000 asukasta. Kunnassa on viime vuodet etsitty keinoja, joilla asukasluvun väheneminen saataisiin pysähtymään.