Käräjäoikeus ei vanginnut Nuorisosäätiö-jupakassa rikoksista epäiltyä Perttu Nousiaista – määrättiin tehostettuun matkustuskieltoon

Poliisi epäilee puolitoista vuotta kateissa ollutta Perttu Nousiaista useista Nuorisosäätiön tapahtumiin liittyvistä rikoksista.

Nuorisosäätiön entinen hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen (oik.) vangitsemisoikeudenkäynnissä Pasilan poliisitalolla Helsingissä tänään. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Helsingin käräjäoikeus on käsitellyt Nuorisosäätiön entisen hallituksen puheenjohtajan Perttu Nousiaisen vangitsemista lauantaina aamupäivällä.

Puolen päivän jälkeen tulleen oikeuden tiedotteen mukaan Nousiainen määrättiin tehostettuun matkustuskieltoon. Tehostettu matkustuskielto on teknisin välinein valvottu liikkumiskielto.

Käräjäoikeuden niukkasanaisessa tiedotteessa kerrotaan, että asia on julistettu salaiseksi. Nousiaista epäillään seitsemästä rikoksesta. Syytteiden nostamisen määräajaksi oikeus ilmoittaa keskiviikon 26.1.2022.

Poliisi oli vaatinut Nousiaisen vangitsemista, mutta oikeus ei siis suostunut vaatimukseen. Nousiaisen avustaja Kari Uoti oli ratkaisuun tyytyväinen. Uoti kommentoi Ylelle, että Nousiainen ottaa myöhemmin kantaa toimintaansa Nuorisosäätiössä.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Antti Perälä keskusrikospoliisista totesi, että esitutkintakokonaisuus on erittäin laaja, eivätkä asiat ole yksinkertaisia.

Kuvaajat pääsivät kuvaamaan istunnon alkua. Yleisöä pyydettiin poistumaan paikalta käsittelyn alkaessa.

Suomen suurimpia talousrikostutkintoja

Nousiaista epäillään muun muassa törkeästä velallisen epärehellisyydestä, törkeästä petoksesta, luottamusaseman väärinkäytöstä ja törkeästä väärennyksestä.

Poliisi vaati aiemmin, että vangitsemisoikeudenkäynti käydään suljetuin ovin. Tutkinnanjohtaja on kommentoinut, että poliisilla olisi todella paljon kysyttävää Nousiaiselta.

Keskusrikospoliisin laaja esitutkintakokonaisuus liittyy Nuorisosäätiön piirissä tehtyihin liiketoimiin. Nuorisosäätiön talousepäselvyyksien tutkinta on Suomen suurimpia talousrikostutkintoja.

Keskustataustaisen, tuettua vuokra-asumista nuorille tarjoavan säätiön nykyjohdon mukaan sen entinen johto sai aikaan yli 40 miljoonan tappiot ja lähes tuhosi säätiön. Yleishyödylliseksi tarkoitettua säätiötä epäillään käytetyn oman tai lähipiirin edun tavoitteluun sen jälkeen, kun säätiö jäi puolueelta tuuliajolle.

Tutkinnat aloitettiin sen jälkeen, kun Yle toi elokuussa 2016 julki Nuorisosäätiön ja sen johdon kiinteistöbisnekset.

Nousiainen otettiin kiinni Helsinki-Vantaan lentoasemalla keskiviikkona. Helsingin Sanomien toimittajat ja kuvaaja löysivät Nousiaisen juttumatkallaan Sveitsissä (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös