Joulukausi avataan tänään Helsingissä, jouluisia tapahtumia muuallakin Uudellamaalla

Jouluisia toreja ja myyjäisiä järjestetään eri puolilla Uuttamaata korona-aikaa edeltävään tyyliin.

Tuomaan Markkinoiden kyltti, myyntikojuja ja karuselli Helsingin Kauppatorilla 24. marraskuuta 2021. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Helsingissä valtakunnallinen joulukausi avataan Aleksanterinkadulla tänään lauantaina. Aleksanterinkatu saa myös juhlavalaistuksensa, kun valot sytytetään iltapäivällä puoli neljän aikaan.

Avajaisohjelma alkaa kolmelta iltapäivällä Senaatintorilla ja Tuomiokirkon portailla. Ohjelmassa ovat joulutervehdykset Helsingin pormestari Juhana Vartiaiselta, Rovaniemen kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainiolta, Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kappalainen Sirkka-Liisa Rauniolta sekä Joulupukilta. Lavalla nähdään myös muun muassa Linda Lampenius, Osmo Ikonen orkestereineen sekä valloittava tonttujen breakdance -show.

Avajaiset huipentuu Aleksanterinkadun jouluvalojen sytyttämiseen sekä perinteiseen jouluparaatin marssiin läpi Helsingin ydinkeskustan.

Aleksanterinkadun jouluvalot sytytettiin ensimmäisen kerran vuonna 1949, joten se kuuluu pääkaupungin vanhimpiin jouluperinteisiin. Taustalla oli lähikatujen kauppiaiden halu ilahduttaa raskaista sotavuosista toipuvia kaupunkilaisia.

Tuomaan markkinat Kauppatorilla, Joulumysteeri-mobiilipeli avaa kaupungin historiaa

Myös perinteiset Tuomaan Markkinat ovat avautuneet. Markkinoita vietetään poikkeuksellisesti Kauppatorilla Senaatintorin valaisinremontin vuoksi.

Perinteisen yli 100 käsityöläisen ja pientuottajan joulumyynnin lisäksi tapahtumassa on myös sirkus- ja musiikkiesityksiä.

Myös Helsingin kaupunginmuseossa ja Ruiskumestarin talossa alkaa joulukausi lauantaina. MaksutonJoulumysteeri-mobiilipeli ohjaa seikkailulle Helsingin joulun historiaan Kauppatorin ympäristössä.

Joulumysteeri on Helsingin kaupunginmuseon ja Tuomaan Markkinoiden yhteistyönä toteuttama lapsille tarkoitettu maksuton mobiilipel. Peli alkaa Vanhan Kauppahallin edestä ja päättyy Helsingin kaupunginmuseolle. Peliin voi osallistua 22. joulukuuta saakka.

Helsingin kaupunginmuseon sisäpihoilla puolestaan on ääni- ja valotaidetta tammikuun 13. päivään saakka.

Joulutapahtumia eri puolilla Uuttamaata

Joulun lähestyminen näkyy myös erilaisissa joulutoreissa ja -markkinoissa. Tapahtumia on pääkaupunkiseudun lisäksi muun muassa läntisellä ja itäisellä Uudellamaalla.

Sipoossa joulukausi avattiin lauantaina aamupäivällä Nikkilän keskustassa paraatilla. Nikkilän Sydämen alueella on myös perinteiset joulumyyjäiset.

Porvoossa joulutori on avattu jo viime viikonloppuna. Joulutori toteutettiin nyt ensimmäistä kertaa torin alueelle. Se on avoinna kuukauden ajan, 21. joulukuuta saakka.

Myös Ornamon Design Joulu järjestetään Porvoossa ensimmäistä kertaa Taidetehtaalla tänä viikonloppuna. Helsingissä tapahtuma palaa välivuoden jälkeen Kaapelitehtaalle ensi viikonloppuna.

Läntisellä Uudellamaalla Fiskarsissa on joulumarkkinat tänä ja ensi viikonloppuna. Itä-Uudellamaalla Loviisan Ruotsinpyhtäällä perinteinen Strömforsin ruukin joulu järjestetään ensi viikonloppuna.

Eri puolilla maakunta monet tapahtumajärjestäjät pitävät omia pienempiä jouluisia tapahtumia ja myyjäisiä.