Eteläisestä Afrikasta saapuvat pakolliseen terveystarkastukseen Helsinki-Vantaalla

Pakollisia terveystarkastuksia koskevia määräyksiä on annettu rajanylityspaikoille eri puolilla Suomea. Toimilla yritetään torjua uutta koronaviruksen muunnosta.

Koronaohjeistusta ja lentomatkustajia Helsinki-Vantaan lentokentällä tänään. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen Helsinki-Vantaan lentoasemalla, tiedotti Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) lauantaina. Päätös on voimassa vuoden loppuun saakka ja koskee myös muita alueen rajanylityspaikkoja.

Terveystarkastukseen määrätään kaikki matkustajat, jotka ovat ennen Suomeen saapumistaan 14 vuorokauden sisällä oleskelleet seuraavissa maissa:

  • Etelä-Afrikka
  • Namibia
  • Botswana
  • Zimbabwe
  • Lesotho
  • Eswatini (Swazimaa)
  • Mosambik
  • Malawi.

Maaluettelo perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) saatuihin tietoihin siitä, missä uutta virusmuunnosta on toistaiseksi levinnyt. THL päivittää luetteloa jatkuvasti.

Osana pakollista terveystarkastusta voidaan ottaa koronatesti. Terveystarkastus ei kuitenkaan koske alle 6-vuotiaita lapsia.

Päätös perustuu sosiaali- ja terveysministeriön (STM) lähettämään ohjauskirjeeseen, jonka mukaan kaikki riskimaista tulevat tulee ohjata välittömästi karanteeniin ja kahteen koronavirustestiin oireista ja rokotusstatuksesta riippumatta. Karanteeni kestää siihen asti kunnes on varmistunut, että henkilöllä ei ole tartuntaa.

– Eteläisen Afrikan maista tulleet joutuvat Helsinki-Vantaalla testaukseen, ja kakkostesti tulee ottaa kotipaikkakunnalla kolmen päivän päästä, Vantaan sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö selvitti STT:lle.

Iltapäivällä Lounais-Suomen avi tiedotti samanlaisista pakollisista terveystarkastuksista Turun lentoasemalla sekä Naantalin, Porin, Rauman ja Turun satamissa. Itä-Suomen avi, Länsi- ja Sisä-Suomen avi, Pohjois-Suomen avi sekä Lapin avi kertoivat vastaavista päätöksistä alueidensa rajanylityspaikoilla.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 28.11. klo 23:een asti.

Lue myös: