Koronaviruksen omikronmuunnosta on todettu ympäri Eurooppaa – Tanskassa arvellaan löytyneen kaksi tapausta, Israel kieltää ulkomaisia matkustajia saapumasta maahan

Omikronmuunnos havaittiin Etelä-Afrikassa tällä viikolla. Tämän seurauksena Etelä-Afrikasta sekä lukuisista muista Afrikan maista matkustaville asetettiin matkustusrajoituksia eri puolilla maailmaa.

Hoitajat odottavat koronapotilasta siirrettäväksi lentoasemalta Münsterin kaupungissa pohjoisessa Saksassa. Kuva: Ina Fassbender / AFP

Koronaviruksen uutta omikronmuunnosta on todettu ympäri Eurooppaa lauantain aikana. Esimerkiksi Britanniassa, Saksassa, Italiassa ja Tshekissä vahvistettiin lauantaina maiden ensimmäiset omikronmuunnoksen tartunnat.

Lisäksi Tanskan terveysviranomaiset kertoivat lauantai-iltana, että maassa on todennäköisesti löydetty kaksi tapausta omikronmuunnosta. Molemmat tapaukset on todettu ihmisillä, jotka ovat palanneet Tanskaan Etelä-Afrikasta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Epäillyt tartunnat varmennetaan vielä testeillä. Molemmat omikrontartunnoista epäillyt ihmiset on asetettu eristykseen.

– Terveysviranomaisilla on syytä uskoa, että olemme löytäneet kaksi ensimmäistä koronaviruksen omikronmuunnoksen tartuntaa Tanskassa, kertoi terveysministeri Magnus Hancke lausunnossaan.

Jos tapaukset vahvistuvat testeissä omikronmuunnoksen tartunnoiksi, olisi Tanska tähän mennessä ensimmäinen Pohjoismaa, josta omikronmuunnosta olisi tavattu.

Britanniassa ja Saksassa omikronmuunnoksen tartuntoja todettiin molemmissa kaksi tapausta. Tartunnat oli havaittu Etelä-Afrikasta matkustaneilla ihmisillä.

Italiassa vuorostaan vahvistettiin yksi tapaus, joka oli Mosambikista saapuneella matkustajalla.

Britannian pääministeri Boris Johnson kertoi lauantaisessa lehdistötilaisuudessa, että Britanniassa ryhdytään vaatimaan kaikilta maahan matkustavilta koronavirustestiä ja eristäytymistä, kunnes he ovat saaneet negatiivisen tuloksen.

Omikronmuunnos havaittiin alkujaan Etelä-Afrikassa tämän viikon aikana. Tämä johti pian siihen, että Etelä-Afrikasta sekä lukuisista muista Afrikan maista matkustaville asetettiin matkustusrajoituksia eri puolilla maailmaa.

Israel kieltää ulkomaisten matkustajien saapumisen maahan

Israel kertoi lauantai-iltana kieltävänsä kaikkien ulkomaalaisten matkustajien saapumisen maahan omikronmuunnoksen takia, kertoo uutistoimisto Reuters. Kielto astu voimaan puoliltaöin sunnuntain vaihtuessa maanantaiksi.

Toimilla pyritään estämään mahdollisesti helposti tarttuvan omikronmuunnoksen leviämistä maahan. Maahan saapuminen kielletään täysin joitain yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta.

Pääministeri Naftali Bennet kertoi lauantaisessa lausunnossaan, että kielto on voimassa ainakin kaksi viikkoa. Israel on tiettävästi ensimmäinen maa, joka sulkee rajansa kokonaan uuden variantin vuoksi.

Bennetin mukaan maahan palaavat rokotetut ja rokottamattomat Israelin kansalaiset joutuvat kaikki karanteeniin.

Israelin terveysviranomaiset sanoivat toivovansa, että kyseisten kahden viikon aikana selviäisi käytössä olevien koronarokotteiden teho omikronmuunnosta vastaan.

Israelissa on todettu yksi omikronmuunnoksen aiheuttama tartunta. Lisäksi myös seitsemällä muulla ihmisellä epäillään omikronmuunnoksen tartuntaa Israelissa, mutta asiaa ei ole vielä vahvistettu.

Aiheesta lisää: