Kausi-influenssa iskemässä kovaa, mutta influenssarokote ei silti kelpaa – johtajalääkäri: Helsingissä kymmeniä tuhansia annoksia vailla ottajaa

Johtajalääkäri Timo Lukkarinen sanoo, että synkän koronatilanteen vuoksi olisi käytettävä kaikki keinot, joilla terveydenhuollon kuormitusta voidaan hillitä.

Terveydenhuolto on pahasti ruuhkautunut jatkuvasti pahenevan koronatilanteen ja muiden infektioiden takia. Kuva: Jessica Edén / Yle

Tulevan talven infektiokaudesta on ennakoitu erityisen vaikeaa koko maassa. Vaikka tästä on varoiteltu pitkin syksyä, eivät influenssarokotteet näytä ainakaan helsinkiläisille kelpaavan. Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen kertoo, että jääkaapeissa odottaa ottajaansa jopa kymmeniä tuhansia rokoteannoksia.

Lukkarisen mukaan odotettua selvästi vaisumpaa rokotustahtia pyritään nyt vauhdittamaan siten, että jatkossa influenssarokotteen saavat käytännössä kaikki halukkaat.

– Oikeutta ilmaisiin rokotuksiin on tähän asti valvottu tarkasti THL:n ohjeiden mukaisesti, mutta vallitsevassa tilanteessa siinä ei ole järkeä eikä sille ole enää tarvetta, Lukkarinen sanoo.

Tarkoitus nopeuttaa rokotustahtia

Toiminnan muutoksella on tarkoitus nopeuttaa rokotustahtia ja hillitä näin nopeasti ja voimakkaasti kuormittunutta terveydenhuoltoa.

Terveydenhuolto on jo valmiiksi ruuhkautunut jatkuvasti pahenevan koronatilanteen ja muiden infektioiden takia. Tällaisessa tilanteessa influenssalle ei riittäisi enää kantokykyä.

– Influenssan uskotaan iskevän tänä vuonna jopa erityisen voimakkaasti, joten rokotteiden ottaminen olisi tarpeellista, Lukkarinen sanoo.

Hänen mukaansa rokotteen ottaminen on tänä vuonna erityisen tärkeää, sillä korona- ja influenssavirus on mahdollista saada samaan aikaan.

– Samanaikaiset eri taudinaiheuttajien aiheuttamat infektiot, oli kyse sitten koronasta, rs-viruksesta tai influenssasta, voivat lisätä vakavan taudin riskiä. Tämä lisää painetta jo muutoinkin tiukilla olevan teho- ja sairaalahoidon tarpeen kasvamiselle, Lukkarinen sanoo.

Aiemmin influenssarokotteita ovat saaneet ilmaiseksi lähinnä vain riskiryhmiin kuuluvat ja heidän läheisensä. Rokotteita on jaettu myös sote-ammattilaisille.

Lukkarinen sanoo, että jos kauden influenssarokottaminen saataisiin ripeämmin pois päiväjärjestyksestä, henkilöstöä vapautuisi kolmansien koronarokotusten antamiseen.

"Influenssarokote suojaa vakavia tautimuotoja vastaan"

Lukkarinen toteaa, että kuten koronankin kohdalla, influenssarokotuskin kannattaa ottaa suojatakseen itseään ja läheisiään.

– Influenssarokote antaa suojaa influenssaa, sen vakavia tautimuotoja ja jälkitauteja vastaan, Lukkarinen sanoo.

Lukkarisen mukaan influenssarokotteet näyttäisivät käyneet odotettua heikommin kaupaksi koko päääkaupunkiseudulla.

Helsingissä influenssarokotteita on saatavilla samoilla, keskistetyillä rokotuspisteillä kuin koronarokotteita. Influenssa- ja koronarokotuksia saa Jätkäsaaren, Kannelmäen, Malmin ja Myllypuron rokotuspisteiltä.

– Jos haluaa samalla käynnillä influenssarokotuksen ja koronarokotuksen kolmannen annoksen, niin se on mahdollista, kunhan koronarokotuksen toisesta annoksesta on kulunut kuusi kuukautta ja kuuluu ryhmiin, jotka nyt saavat kolmannen rokoteannoksen, Lukkarinen kertoo.

"Jokaisen tulisi kantaa kortensa kekoon ottamalla rokotteet"

Yle kertoi viime viikolla, että äityneen koronatilanteen ja pandemian jo aiemmin aiheuttaman hoitovelan tuomaa potilassumaa on Helsingissä alettu purkaa myös viikonlopputöinä.

Helsingin 23 terveysasemalla voi kertyä viikon aikana yhteensä toistatuhatta yhteydenottoa, joihin ei kyetä heti reagoimaan. Lukkarinen sanoo, että lainsäädäntö edellyttää hoidontarpeen arviointia kolmen vuorokauden kuluessa yhteydenotosta.

– Jokaisen tulisi kantaa kortensa kekoon ottamalla rokotteet, jotta teho- ja sairaalahoito eivät kuomittuisi enempää. Myös jo ennestään merkittävä hoitovelka uhkaa kasvaa entisestään, jos tilanne pahenee, Lukkarinen summaa.

Lue myös: