Muu maa kyntää koronan kanssa, mutta Kainuussa ollaan perustasolla – Pandemiapäällikkö: Maakunta on tullut ennenkin jälkijunassa

Suomen suurimmiksi pikkujouluiksi kutsutusta Winter Openista on nyt tiedossa vain yksi koronatartunta. Pandemiapäällikkö arvioi, että pikkujoulutartuntojen pitäisi näkyä jouluun mennessä.

Kainuun keskussairaalan tilanne on rauhallinen. Kuva: Mimmi Nietula / Yle

Kainuussa koronatilanne on koko maan rauhallisin. Viime päivinä maakunnassa on todettu yhdestä kahteen koronatartuntaa vuorokaudessa.

Naapurimaakunnassa Pohjois-Pohjanmaalla on täysin eri tilanne. Ilmaantuvuusluku on moninkertainen Kainuuseen verrattuna, ja Pohjois-Pohjanmaan koronatilanne on Suomen heikoin.

Kainuun soten pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen sanoo, että Kainuun tilanne elää ja voi pahentua vielä, koska muissakin tautiaalloissa Kainuu on tullut jälkijunassa.

– Kun on tilaa ja väljyyttä, niin se näkyy ehkä myös tartunnoissa.

Koronapandemian alussa Uusimaa eristettiin. Pitäisikö Kainuu eristää nyt muusta maasta?

– Ei ole perustetta siihen. Toivotaan, että korona näyttäytyy sopivissa mittasuhteissa ja että sairaalahoidon kuormituksen kanssa pärjätään. Rokottautuminen vaikuttaa siihen, millaista hoitoa tarvitaan.

Pikkujoulukausi alkanut koronatartuntojen suhteen rauhallisesti

Suomen suurimmiksi pikkujouluiksi kutsutusta Vuokatin Winter Openista on tiedossa vain yksi koronatartunta, lauantain ja sunnuntain väliseltä yöltä. Henkilö on ollut tapahtumassa oireettomana, mutta mahdollisesti viruksen tartuttavuusaikana.

Kaikkiaan Winter Openiin osallistui reilut 4 000 henkilöä. Juhlista voi toki vielä ilmetä lisää tartuntoja.

– Jos se on näkyäkseen niin ennen joulua kuitenkin, Käsmä-Ronkainen arvioi.

Käsmä-Ronkaisen mukaan yksi asia Kainuun hyvän koronatartuntatilanteen takana on tehokas tartunnanjäljitys.

– Jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa tilanteeseen, pandemiapäällikkö summaa.