Omikronmuunnos leviää yhä laajemmalle – WHO:n mukaan kyseessä on ”erittäin korkea” maailmanlaajuinen riski

Uuden muunnoksen tarttuvuudesta ja vakavuudesta ei ole vielä varmaa tietoa, kuten ei myöskään rokotteiden tarjoamasta suojasta muunnosta vastaan. Rokotustahtia kiristetään ja matkustusrajoituksia asetetaan ympäri maailmaa.

Suojavarusteisiin pukeutuneita lentomatkustajia saapui Etelä-Koreaan maanantaina. Kuva: Yonhap / EPA

Koronaviruksen omikronmuunnos leviää todennäköisesti ympäri maailmaa ja aiheuttaa "erittäin korkean" globaalin riskin, varoitti Maailman terveysjärjestö WHO tänään maanantaina.

Järjestö kehottaa maailman maita nopeuttamaan rokotustahtia riskiryhmäläisille ja varautumaan terveydenhoitojärjestelmien kasvavaan kuormitukseen.

Muunnosta on havaittu jo useissa maissa, viimeisimpänä muun muassa Skotlannissa, Portugalissa, Sveitsissä ja Kanadassa.

WHO:n mukaan vedenpitävää tietoa omikronmuunnoksen tarttuvuudesta tai vaarallisuudesta ei vielä ole, mutta lähiviikot näyttävät uuden pandemiatilanteen vakavuuden. Yhtään muunnokseen liittyvää kuolemantapausta ei ole WHO:n mukaan tähän mennessä raportoitu.

Johtavien talousmaiden G7-ryhmän terveysministerit on kutsuttu tänään hätäkokoukseen omikronmuunnoksen vuoksi.

Kolmansia rokotteita nopeutetaan

Omikronmuunnoksen herättämä huoli on useissa maissa lisännyt ponnistuksia nopeuttaa rokotteiden jakamista ja kolmannen rokoteannoksen tarjoamista.

Britanniassa kolmansia annoksia on määrä alkaa tarjota jo alle 40-vuotiaille. Vaikka rokotteiden tehosta omikronmuunnosta vastaan ei ole vielä varmaa tietoa, tautitilanteen heikentyessä kattavampaa rokotesuojaa yhteiskunnassa pidetään entistä välttämättömämpänä.

Myös esimerkiksi Ranskassa huonontuneeseen pandemiatilanteeseen ollaan vastaamassa rokotuskampanjaa tehostamalla. Presidentti Emmanuel Macron kertoi Twitterissä saaneensa viikonloppuna kolmannen koronarokoteannoksen ja influenssarokotteen.

Matkustuskieltoja kiristetään

Japani liittyi maanantaina Israelin joukkoon maana, joka on asettanut omikronin myötä matkustuskiellon kaikille ulkomaalaisille. Marokko taas on mennyt vielä pidemmälle ja keskeyttänyt kahdeksi viikoksi kaiken lentoliikenteen ulkomailta.

Tässä vaiheessa useammat maat, kuten EU-maat, Britannia ja Yhdysvallat, ovat asettaneet matkustusrajoituksia vain eteläisen Afrikan maissa oleskelleille henkilöille. Muunnos havaittiin alun perin Etelä-Afrikassa.

Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosa on tuominnut matkustuskiellot. Hänen mukaansa niille ei ole tieteellistä pohjaa ja eteläinen Afrikka on joutunut epäoikeudenmukaisesti syrjityksi.

Samoilla linjoilla on myös WHO.

– Kun omikronia on nyt havaittu useilla maailman alueilla, Afrikkaan kohdistuvien matkustuskieltojen asettaminen hyökkää maailmanlaajuista solidaarisuutta vastaan, WHO:n Afrikan alueen johtaja Matshidiso Moeti sanoi tiedotteessa.

WHO on varoittanut, että Afrikan alhainen rokotuskattavuus voi johtaa siihen, että mantereesta tulee rokotuksille vastustuskykyisten virusmuunnosten lisääntymisalue.

Oletko paikalla eteläisessä Afrikassa, jossa on matkustusrajoituksia koronaviruksen omikronmuunnoksen takia? Haluatko kertoa omasta tilanteestasi? Voit olla yhteydessä uutistoimitukseen sähköpostilla yle.uutiset@yle.fi. Liitäthän mukaan myös puhelinnumerosi.

Lue lisää: