Kukaan ei jää ilman lahjaa, vakuuttavat hyväntekeväisyysjärjestöt joulukeräyksistä – tämän vuoden hittejä ovat led-valonauha ja frisbeegolf-varusteet

Joululahjakeräyksiä on joulun alla useilla yhdistyksillä ja seurakunnilla. Selvitimme Hope ry:n ja Joulupuu-keräyksen lahjatoiveita sekä niiden toteutumista.

Leluja pahvilaatikoissa hyllyillä, parhaiten näkyvissä laatikoissa lukee Ryhmä Hau ja Frozen.
Hope ry:n Tampereen tiiminvetäjä Kirsi Stenvall esittelee kolmen kärjen joulun lahjatoiveista. Video: toimittaja Mari Vesanummi, kuvaus Marko Melto / Yle

Joka vuosi joulun alla lahjakeräyspuissa roikkuu lasten toteutumattomia lahjatoiveita. Aina tulee uudelleen myös mieleen surullinen ajatus: Jääkö montakin lasta ilman lahjaa?

– Niin ei voi käydä. Kaikki perheet saavat lahjoja, sanoo Joulupuu-keräyksen Tampereen projektipäällikkö Saara Rossi.

– Kaikilta lapsilta ainakin yksi toive toteutuu, vastaa puolestaan Hope ry:n Tampereen tiiminvetäjä Kirsi Stenvall.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Toimittaja Emilia Pakkala jututti Tampereen Hopen tiiminvetäjä Kirsi Stenvallia sekä Tampereen Joulupuu-keräyksen projektipäällikkö Saara Rossia.

Toiveiden toteutumiseen monta keinoa

Alusvaatteet, Super Mario -legot, shampoo ja hoitoaine sekä Led-valosetti. Siinä tavallisia toiveita tämän vuoden keräyspuusta. Tosin esimerkiksi teini-ikäiset toivovat ehdottomasti eniten lahjakortteja vaateliikkeisiin. Teinien toiveiden toteumista jännitetään loppumetreille saakka.

Keräykset ovat lähteneet tänä vuonna hyvin käyntiin. Varsinkin pienimpien lasten toiveet täyttyvät pian, sanoo Kirsi Stenvall Hope ry:stä. Kuva: Mari Vesanummi / Yle

– Kun toivekirjeitä lukee, vanhemmat ovat valmiita tekemään ihan kaikkensa, että saisivat edes jonkinlaisen toiveen toteutettua. Vanhemmat käytännössä tinkivät kaikesta omastaan, että saisivat joulun, sanoo Kirsi Stenvall.

Joka vuosi lasten ja nuorten lahjatoiveita katoaa ja unohtuu. Ongelman kansaa ei olla jääty voivottelemaan, sillä Hope-yhdistyksessä lapsen toive kirjataan kahteen eri toivomuspuuhun. Koska toiveita on vielä jokaisella kolme, toteutuu niistä ainakin yksi.

Jos taas jonkun toive toteutuu tuplasti, ei pakettiin panna kahta samaa tuotetta. Joku muu saa silloin yllätyslahjan.

Hope ry pyysi somessa pesuaineita nuorille ja niitä tuli valtavasti. Nyt pesuaineita saattaa riittää myös perheiden aikuisille. Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Keräyksillä pelkästään Tampereella lahjoja tuhansille lapsille

Hope auttaa Tampereella noin 1500 perhettä, joissa on noin 3000 lasta. Valtakunnallisesti Hope kerää lahjoja tuhansille vähävaraisille lapsille. Keräys jatkuu eri puolilla maata pääosin 12. joulukuuta asti.

Joulupuu-keräys puolestaan tarjoaa valmiiksi listoja, joista voi poimia eri ikäisille lapsille ja nuorille lahjaideoita. Tampereella yhdistyksen kautta menee lahjoja 3000 perheen lapsille, jotka ovat lastensuojelun piirissä, huostaan otettuna, sijaisperheessä, lastenkodissa tai muutoin haastavassa tilanteessa.

Tampereella Joulupuu-keräystä organisoiva Saara Rossi muistaa palautteen, jossa teini oli ikionnellinen saatuaan lahjakortin vaatekauppaan, sillä hän pääsi kerrankin kavereiden kanssa yhdessä ostoksille. Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Koko maassa Joulupuu-keräyksen kautta toimitettiin viime jouluna noin 73 000 lahjaa. Joulupuu-keräykseen voi osallistua myös verkossa (siirryt toiseen palveluun) tapaninpäivään saakka ja lahjoja tuomalla 10. joulukuuta asti.

Osallistutko lahjakeräyksiin? Keskustelu on auki 30. marraskuuta kello 23.00 asti.

Lue lisää: