Maahantulon ehdot tiukkenivat – Vaalimaalla rajan ylittävä on usein perheen luona vieraileva kaksoiskansalainen, jolla on tiedot kunnossa

Suomeen ei saa tulla ilman pakottavaa syytä, jos on oleillut eteläisen Afrikan maissa kahden viikon aikana. Itärajalle ei odoteta suuria muutoksia, sillä rajan ylittävät usein ne, joilla on perhe rajan toisella puolella.

Vaalimaan rajatarkastusaseman vuoropäällikkö ei odota Omikron-muunnoksen aiheuttavan Suomen ja Venäjän rajalla suurta huolta. Kuva: Kiira Ikävalko / Yle
Tekijät

Itärajalle ei odoteta mullistavia muutoksia uusien maahantulorajoitusten myötä.

Suomeen ei voi nyt matkustaa edes täyden rokotussuojan saaneena ilman pakottavaa syytä, jos on oleskellut eteläisen Afrikan maissa viimeisen 14 vuorokauden aikana.

Syynä on uusi koronaviruksen omikronmuunnos, joka löydettiin alun perin Afrikan eteläosasta. Nyt myös Euroopassa on löydetty muunnosta useista maista. Muista kuin eteläisen Afrikan maista saa tulla Suomeen samalla tavalla kuin tähänkin mennessä.

Maanantaiaamu valkeni Vaalimaan rajatarkastusasemalla normaalina, kertoo vuoropäällikkö Esa Taari.

Noin kymmenen autoa oli odottamassa rajojen avautumista.

Myös Nuijamaan rajanylityspaikan vuoropäällikkö Tapani Mattila kertoo, että toistaiseksi Nuijamaalla ei ole tavattu yhtään missään Afrikan maassa käynyttä rajanylittäjää.

Vaalimaan rajanylityspaikka ruuhkautui kesäkuussa Pietarissa järjestetyn EM-jalkapallo-ottelun jälkeen niin pahoin, että 800 kisaturistia päästettiin rajan yli ilman koronatestiä. Arkistokuva. Kuva: Niklas Joki / Yle

Kesällä koronaviruksen deltamuunnosta tuli Suomeen jalkapallon EM-kisaturisteilta, jotka matkustivat Kaakkois-Suomen rajanylityspaikkojen kautta Pietariin ja takaisin Suomeen. Silloin tartuntojen määrä kaksinkertaistui parin viikon aikana.

Nyt rajaa ylittävät kaksoiskansalaiset

Maahantuloa rajoitetaan niiden matkustajien osalta, jotka ovat oleskelleet viimeisen 14 vuorokauden aikana Botswanassa, Eswatinissa, Etelä-Afrikassa, Lesothossa, Mosambikissa, Namibiassa tai Zimbabwessa.

Eteläisessä Afrikassa oleskelleet saavat ylittää rajan vain pakottavien syiden takia.

Vaalimaan rajatarkastusaseman Esa Taarin mukaan pakottavia syitä voivat olla esimerkiksi pakottavat perheasiat tai henkilökohtaiset syyt, poikkeukselliset äkilliset sairaustapaukset tai Suomen yhteiskunnan kannalta merkittävät työtehtävät.

– Kyllähän se tapausten arviointi hankalaa on, kun ei ole kahta samanlaista. Taustalla voi olla henkilökohtainen tragediakin.

Viikonlopun aikana Nuijamaan rajan on ylittänyt päivittäin saman verran ihmisiä kuin yleensäkin koronavirusepidemian aikana eli viitisensataa ihmistä edestakaisin. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Taari kertoo, että liikenne keskittyy tällä hetkellä eniten perjantai-iltapäiviin ja sunnuntaipäiviin. Viikonloppuisin syy rajan ylitykseen on usein perhe. Rajan ylittävät ovat pääsääntöisesti suomalaisia kaksoiskansalaisia ja ihmisiä, joilla on oleskelulupa.

– Heidän osaltaan tämä alkaa olla hyvällä tolalla. He ovat tottuneet käytäntöihin, heillä on rokotustodistuksia ja negatiivisia testituloksia valmiina.

Rajaa ylitetään pitkin viikkoa myös esimerkiksi töiden vuoksi.

Uudet ohjeet ylityksiin

Vuoropäällikkö Esa Taari kertoo, että Vaalimaan kohdalla uuden rajoituksen tuoma muutos on hyvin pieni.

Jos rajalla huomataan esimerkiksi matkustusasiakirjoista tai kansallisuudesta, että henkilö on liikkunut eteläisessä Afrikassa, hänet puhutetaan, ja sen perusteella hänet voidaan ohjata terveysviranomaisten luo jatkoa varten.

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa pitää hyvin epätodennäköisenä, että omikronmuunnos leviäisi Suomeen itärajan kautta.

Kymsoten osalta rajalla otetaan käyttöön uudet ohjeistukset. Eteläisestä Afrikasta tuleville, terveysviranomaisille ohjatuille henkilöille tehdään pakollinen terveystarkastus testeineen riippumatta siitä, onko heillä koronatodistuksia vai ei.

Myös Nuijamaan raja-asemalla maahan tulevien matkareitti selvitetään haastattelemalla heidät normaalia tarkemmin.

Eksoten terveyspalvelujen johtaja Tuula Karhula kertoo, mitä tapahtuu, kun eteläisen Afrikan maasta saavutaan Suomeen.

Suomalainen saa aina tulla kotiin

Suomen kansalainen tai Suomessa vakinaisesti asuva henkilö saa rajoituksista huolimatta palata Suomeen. Maahantulon rajoitukset ovat voimassa 19.12. saakka.

Suomeen voi edelleen tulla kaikista muista maista esittämällä todistuksen hyväksyttävästä koronarokotussarjasta. Rokottamattomiin maahantulijoihin kohdistuu jatkossakin rajoituksia.

Lue lisää

Lisätty kello 15.57 video.