Teknologiateollisuuden tes-neuvotteluissa ratkaisun päivät, merkittävimmät väännöt koskevat palkankorotuksia

Teknologiateollisuuden työehtosopimus päättyy marraskuun lopussa. Osapuolet jatkavat neuvotteluja tänään iltakuudelta.

Palkkaratkaisu vielä pöydällä teknologiateollisuuden tes-neuvotteluissa
Palkkaratkaisu vielä pöydällä teknologiateollisuuden tes-neuvotteluissa

Teknologiateollisuuden työehtosopimusneuvotteluissa on edetty sopimuksen tekstisisällöissä, mutta palkkaratkaisu on edelleen avoinna.

Näin tiivistävät neuvottelujen tilanteen työntekijöitä edustavan Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ja Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi, jotka vierailivat maanantaina Ylen aamun ja radion Ykkösaamun lähetyksissä.

Neuvotteluissa on kiire, sillä alan työehtosopimus on voimassa enää huomisen. Neuvottelujen loppuvaiheessa on kysymys etenkin palkoista.

– Palkantarkistus on merkittävin kysymys tällä hetkellä. Kuinka saadaan eriäviä näkemyksiä sovitettua, siitähän tässä on kysymys, työnantajia edustava Ruohoniemi totesi Ylen aamussa.

Palkoista halutaan sopia paikallisesti

Teollisuusliiton Aallon mukaan työntekijäpuolen tavoitteena on saada palkankorotukset, jotka parantavat työntekijöiden ostovoimaa.

– Työnantajan näkökulmasta palkankorotuksiin ei ole koskaan varaa, oli sitten hyvät tai huonot ajat. Tällä hetkellä teollisuuden tilanne on erittäin hyvä, yritykset tekevät hyvää tulosta ja työvoimapulasta on puhuttu paljon, Aalto sanoi Ykkösaamussa.

Palkankorotuksia on tulossa, mutta niiden taso on vielä määrittelemättä.

– Ensisijainen vaihtoehto tulee olemaan paikallinen sopiminen, eli palkan korotukset sovitaan paikallisesti, työnantajia edustava Ruohoniemi sanoo.

Sekä Aalto että Ruohoniemi korostavat, että neuvottelut ovat edenneet hyvässä hengessä ja molemmilla osapuolilla on halu saada sopimus aikaan ennen vanhan sopimuksen päättymistä.

– Sopimuksettomassa tilassa työrauhakysymykset tulevat aika nopeasti. Pohdinnassa ovat sitten muut vaihtoehdot. Neuvottelutulos pitää joka tapauksessa aina saada, Aalto sanoo.

Yleissitovuus säilyy teknologiateollisuudessa

Työnantajia edustava Teknologiateollisuus ry ilmoitti keväällä lopettavansa työmarkkinaneuvottelutoiminnan. Irtautumisen tavoitteena oli, että jatkossa työehdoista voitaisiin sopia entistä enemmän yrityskohtaisesti.

Järjestö perusti kuitenkin uuden työnantajajärjestön, Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n. Uusi järjestö neuvottelee nyt työehtosopimuksista niiden yritysten puolesta, jotka haluavat osallistua valtakunnalliseen työehtosopimusneuvotteluun.

– Haluttiin antaa yrityksille mahdollisuus valita. Uuteen yhdistykseen liittyneet yritykset ovat vakaan harkinnan perusteella tehneet päätöksen, että haluavat olla mukana valtakunnallisessa TES-toiminnassa. Mandaatti neuvotella on hyvin vahva, Ruohoniemi sanoo.

Uuteen yhdistykseen on liittynyt tähän mennessä 837 yritystä, joiden palveluksessa on yhteensä hieman yli 148 000 työntekijää. Kattavuus on noin 60 prosenttia, eli alalle on muodostumassa yleissitova työehtosopimus. Sopimus siis sitoo myös niitä yrityksiä, jotka eivät ole liittyneet uuteen työnantajajärjestöön.

Lue lisää: