Pedofiilirinkiin kuuluneiden miesten tuomiot lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista lievenivät hovioikeudessa – tuomituilla useita muitakin uhreja

Nyt tuomioon johtaneet teot tapahtuivat kesäkuussa 2007, jolloin uhrit olivat kuusivuotiaita. Tapaus liittyy laajempaan kokonaisuuteen, jossa uhreina on yhteensä kuusi lasta.

Helsingin hovioikeus päätyi lieventämään Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden antamaa tuomiota. Kuva: Nella Nuora / Yle

Helsingin hovioikeus on muuttanut Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden ratkaisua, joka koskee kahteen tekohetkellä kuusivuotiaaseen lapseen kohdistunutta seksuaalista hyväksikäyttöä.

Tekijät ovat syntyneet vuosina 1961 ja 1969. Käräjäoikeus tuomitsi aiemmin tekijät lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä ehdottomiin yhden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistuksiin, mutta hovioikeus päätyi nyt lievempiin tuomioihin rikosnimikkeellä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö.

Hovioikeus tuomitsi toisen vastaajan yhden vuoden ja neljän kuukauden vankeustuomioon, ja toisen yhden vuoden ja kahden kuukauden vankeusrangaistukseen. Hovioikeus antoi vankeusrangaistukset ehdollisina, käräjillä tuomiot olivat ehdottomia.

Tapaus liittyy laajempaan seksuaalirikoskokonaisuuteen, jota on käsitelty myös Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus katsoi viime joulukuussa, että toinen tämän jutun tekijöistä on laajan pedofiiliringin päätekijä. Hänet tuomittiin seitsemäksi vuodeksi ja 10 kuukaudeksi vankeuteen muun muassa kahdesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, törkeästä raiskauksesta ja lapsipornon hallussapidosta ja levittämisestä.

Syyttäjä ja päätuomittu ovat valittaneet päätöksestä hovioikeuteen.

Nyt tuomioon johtanut tapaus vuodelta 2007

Nyt tuomioon johtaneet teot tapahtuivat kesäkuussa 2007. Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, että vastaajat olivat saaneet tekoaikana kaksi kuusivuotiasta lasta katselemaan ja koskettamaan heidän sukuelimiään, mistä vastaajat olivat myös ottaneet valokuvia.

Toisin kuin käräjäoikeus, hovioikeus kuitenkin katsoi, etteivät teot olleet laissa tarkoitetulla tavalla kokonaisuutena arvostellen törkeitä.

Tekojen katsomista törkeiksi puolsivat etenkin asianomistajien ikä, teon kuvaaminen ja toisen vastaajan osalta asianomistajien luottamuksellinen ja riippuvainen suhde häneen. Toisaalta tapahtuma oli ollut kertaluonteinen ja tilanteen laukaisema, ja vastaajat olivat oma-aloitteisesti lopettaneet sen.

Hovioikeus katsoi molempien vastaajien syyllistyneen kahteen lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Asiassa sovellettiin tekohetkellä voimassa ollutta nykyistä lievempää lakia.

Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota vahingonkorvausten osalta. Hovioikeuden ratkaisu oli yksimielinen.

Osa kokonaisuutta, jossa kuusi 6–15-vuotiasta uhria

Tapaus liittyy laajempaan kokonaisuuteen, josta Keskusrikospoliisi tiedotti maaliskuussa 2019. Tuolloin KRP ilmoitti epäilevänsä useaa suomalaismiestä lapsiin kohdistuvasta seksuaalisesta väkivallasta, väkivallan ja hyväksikäyttöjen kuvaamisesta sekä laittoman materiaalin hallussapidosta ja levittämisestä.

Poliisi takavarikoi tutkinnassaan jopa 400 tuntia laitonta videomateriaalia. Osa tästä materiaalista on katsottu oikeudenkäynneissä. Poliisin mukaan osa kuvamateriaalista sisältää erittäin raakaa väkivaltaa.

Uhreja on poliisin mukaan yhteensä kuusi, ja he olivat tekohetkellä 6–15-vuotiaita. He ovat kaikki poikia.

Hyväksikäyttö ja väkivalta ovat tapahtuneet vuosien 2004 ja 2014 välisenä aikana. Kuvien hallussapito, kuvaaminen ja jakaminen olivat poliisin mukaan jatkuneet vuoteen 2018 saakka.

Osaa jutusta on käsitelty Etelä-Pohjanmaalla, koska suurin osa epäillyistä ja myös uhreista on pohjalaisia.

Lisää aiheesta: