Kaikki tehohoitopaikat ovat käytössä Kymenlaaksossa – jos tehohoidon tarve kasvaa paljon, muuta toimintaa joudutaan supistamaan

Kaikki kuusi tehohoitopaikkaa ovat tällä hetkellä käytössä Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa. Paikkamäärää voidaan tarvittaessa kasvattaa, mutta silloin voidaan joutua supistamaan muuta toimintaa.

Tehohoitopaikat ovat vähissä Kymenlaaksossa. Arkistokuva on Turun yliopistollisesta keskussairaalasta. Kuva: Arash Matin / Yle

Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa kaikki tehohoitopaikat ovat nyt käytössä.

Keskussairaalassa on virallisesti kuusi tehohoitopaikkaa. Maanantaina aamupäivällä ne kaikki olivat käytössä. Kuudesta potilaasta kaksi oli koronaviruspotilaita.

– Kovin paljon siihen ei ole nyt lisää koronapotilaita toiveissa, Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Kaikkiaan sairaalahoidossa on tällä hetkellä 11 koronaviruspotilasta.

Tehohoitopaikkoja voidaan lisätä

Tehohoitopaikkojen määrää voidaan tarvittaessa kasvattaa.

– Jos kävisi niin, että olisi paljon suurempi tarve, paikkamäärä on nostettavissa aika paljonkin, mutta silloin jotain muuta toimintaa jouduttaisiin supistamaan, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Mäntymaan mukaan tehoitopaikkojen määrää voidaan kasvattaa jonkin verran myös ilman muutoksia muuhun toimintaan.

– Meillä on jonkin verran varaa kasvattaa ilman muutoksia sen puolesta, että tehohoito ja niin sanottu valvontahoito käyttävät samaa hoitajaresurssia.

Tehohoitopotilaiden vaihtuvuus on ajoittain vilkasta. Mäntymaa huomauttaa, että tilanne voi muuttua päivän mittaan useaan kertaan.

5 prosentilla testatuista koronatartunta

Kymenlaaksossa on todettu lauantain ja maanantain välisenä aikana 76 koronavirustartuntaa. Kymsoten mukaan tartuntamäärät ovat nyt epidemia-ajan synkimmät.

Kahden viikon sisällä uusia tapauksia todettiin 293 kappaletta. Ilmaantuvuusluku 100 000:ta asukasta kohti on 181.

Kouvolassa tartuntojen määrä on selvimmässä nousussa. Kouvolassa ilmaantuvuusluku on 252, Kotkassa 118 ja Pyhtäällä 273. Pyhtäällä tartuntojen määrä on laskenut aiemmasta.

Kymenlaaksossa on tehty uusi ennätys positiivisten näytteiden osuudessa. Otetuista näytteistä noin viisi prosenttia on ollut positiivisia. Tämä on suurin määrä, joka on todettu nykyisten näytteenottokriteerien aikana.