Markus Lohi Meri-Lapin sote-ulkoistuksen purkuhakemuksesta: "Kannattaisi rauhoittaa tilanne ja keskittyä uuden hyvinvointialueen suunnitteluun"

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri hakee Meri-Lapin miljardin euron arvoisen sote-ulkoistuksen purkua. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja ei kannata jyrkkiä toimenpiteitä tässä vaiheessa.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) korostaa, että Meri-Lapin sote-ulkoistuksen mitätöinti on kirjattu sote-lakiin, jossa mitätöinnille on kirjattu kolmen vuoden siirtymäaika. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Markus Lohen (kesk.) mielestä Meri-Lapin sote-ulkoistuksen purkamisessa kannattaisi odottaa hyvinvointialueen perustamista.

Lohi korostaa, että ulkoistussopimuksen mitätöinti on kirjattu sote-lakiin, jossa mitätöinnille on kirjattu kolmen vuoden siirtymäaika.

– Kannattaisi rauhoittaa tilanne ja keskittyä uuden hyvinvointialueen suunnitteluun ja sen jälkeen näiden toimintojen haltuun ottamiseen. Itse en lähtisi kovin jyrkkiä toimenpiteitä tekemään tässä vaiheessa, Lohi sanoo.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on kaikessa hiljaisuudessa hakenut jo maaliskuussa korkeimmalta hallinto-oikeudelta Meri-Lapin sote-ulkoistuksen purkua. Kyseessä on miljardikokoluokan ulkoistus.

Voisiko sopimussakko toteutua?

Lohen mukaan oikeuteen menemiseen sisältyy riskejä.

– Sopimussakko on oma näkökulmansa. Sote-lain mukaan sakkoa ei voi periä. Yhteisyritys voi kuitenkin saada korvauksia esimerkiksi, jos se ei ole voinut hyödyntää tekemiään investointeja. Nämä maksaa kuitenkin valtio, Lohi sanoo.

Lisäksi Lohi muistuttaa oikeudenkäynnin raskaudesta.

– Oikeudellinen riita syö organisaation taloudellisia ja henkisiä resursseja, hän sanoo.

Lohen mielestä kovin nopeita päätöksiä ei voitaisi tehdä, vaikka korkein hallinto-oikeus hyväksyisi ulkoistuksen perumisen.

– Siinäkin tapauksessa olisi edettävä hallitusti. Äkkinäisiä muutoksia ei voitaisi tehdä, vaikka tulisi painetta toteuttaa muutos ennakoitua kiireemmin. Kaikissa tilanteissa tarvitaan hyvää henkeä ja neuvotteluja, Lohi sanoo.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella soteulkoistuksista Yle Tunnuksella tiistaihin 30.11. kello 23 saakka.

Lue myös: