Kymsote: Koronavirus on päässyt leviämään rokottamattoman hoitohenkilöstön välityksellä – hoivakodeissa yksittäisiä tartuntoja

Rokottamaton hoitohenkilöstö on aiheuttanut päänvaivaa Kymenlaaksossa. Työnantajalla ei ole oikeutta kysyä työntekijän rokotuksista. Kymsoten mukaan rokottamaton henkilöstö on levittänyt tartuntoja hoivakodeissa.

Kymsoten mukaan koronavirus on päässyt leviämään hoivakodeissa rokottamattoman hoitohenkilöstön välityksellä. Kuvituskuva. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Koronavirus on päässyt leviämään Kymenlaakson hoivakodeissa rokottamattoman hoitohenkilöstön kautta, kertoo Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Kymenlaakson hoivakodeissa on ollut viime aikoina yksittäisiä koronatartuntoja. Mäntymaan mukaan rokottamatonta henkilöstöä on ollut töissä hoivakodeissa ja levittänyt tartuntaa.

– Ne ovat olleet yksittäisiä tapauksia, mutta tietenkin yksikin on liikaa, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Mäntymaan mukaan tapauksia on ollut maakunnan etelä- ja pohjoispäässä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta sanoi Ylelle noin kaksi viikkoa sitten, että rokottamattomat hoitajat ovat merkittävä osasyy yleistyviin hoivakotiepidemioihin. Tervahaudan mukaan suurin osa tartunnoista on levinnyt hoivakoteihin ja sairaaloihin hoitohenkilökunnan mukana.

Työnantajalla ei tietoa rokotuksesta

Ongelmana on se, että työnantajalla ei ole oikeutta saada tietoa siitä, onko yksittäinen työntekijä rokottautunut.

Työnantaja saa tiedon työntekijän tartunnasta silloin, jos tämä joutuu eristykseen. Tuolloinkaan työnantaja ei välttämättä tiedä, onko työntekijä ottanut koronavirusrokotteet.

– Kyllä tässä tilanteessa on suuri todennäköisyys, että tartunnan saanut on rokottamaton, Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Mäntymaa kertoo saaneensa tiedon koronatapauksista sellaisten hoivakotien esimiehiltä, joiden yksiköissä on ollut tartuntaryppäitä.

Kymenlaakson hoivakodeissa asukkaille on annettu kolmansia rokoteannoksia. Loputkin asumispalveluiden asiakkaat aiotaan rokottaa joulukuun aikana.

– Kolmosrokotuksen odotetaan antavan suojaa sairastumiselta, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Kolmansia rokoteannoksia on jaettu myös vakavasti immuunipuutteisille henkilöille, alkuvuodesta rokotetulle hoitohenkilöstölle sekä 60 vuotta täyttäneille, joilla on kulunut puoli vuotta toisesta rokoteannoksesta.